Početna Gradske teme Novosadska organizacija tužila nemačku fondaciju zbog “Crne kuće”

Novosadska organizacija tužila nemačku fondaciju zbog “Crne kuće”

0

Udruženje “Kuda.org” tužilo je nemačku fondaciju Schüler Helfen Leben (SHL) za poništenje hipoteke koju imaju nad objektom Crna kuća, što saopštavaju iz Fondacije, “negativno utiče na rad i projekte, dovodeći u pitanje mogućnost dalje finansijske podrške u regiji”.

Navodna namera “Kuda.org” je da se zajam koji su 2006. primili od SHL-a za kupovinu Crne kuće i njenu adaptaciju u omladinski centar poništi i negira hipotekarno pravo kojim SHL raspolaže kao garancijom da kuća neće biti prodata, a ni njena namena promenjena.

Naime, još 2006. godine Fondaciji SHL rečeno je da ne može postati pravni vlasnik kuće. Stoga je pronađen poseban aranžman: SHL je kreditirao “Kuda.org” sa 165.000 evra kako bi kupio kuću koja je danas poznata kao CK13. Kreditiranje je službeno upisano kao hipoteka u katastarski registar Grada Novog Sada.

SHL tvrdi da 14 godina kasnije, podnošenjem tužbe, “Kuda.org” proglašava kreditiranje ništavim – po osnovu pravnih tehnikalija protivno važećem ugovoru o saradnji i ugovoru o kreditiranju. SHL ove radnje smatra ozbiljnim kršenjem poverenja, što bi moglo dodatno baciti negativno svetlo na sveukupnu sliku civilnog društva u celini.

“Prosto je neverovatno da ‘Kuda.org’ tvrdi da 2006. godine nije primio iznos od 165.000 evra. Iako smo prethodno bili uvereni da ‘Kuda.org’ planira držati CK13 otvorenim za javnost, tužba bi ipak mogla sugerisati da se iza njihovih postupaka krije drugačija vrsta motivacije”, kaže Ansgar Seng iz SHL fondacije.

Kako se navodi u saopštenju Fondacije, ovo je usledilo nakon raskida ugovora o korišćenju prostora sa Udruženjem “Omladinski centar CK13”. Podsećaju da su predstavnici “Kuda.org” u junu tvrdili da će nastaviti pregovore ali, kako kažu, oni nisu reagovali na predloge za rešavanje problema.

Fondacija SHL označava ovakve postupke kao sramne i kao pokušaj oduzimanja imovine nemačkoj humanitarnoj organizaciji, kao i oduzimanja prostora poput CK13 od Novosađana.

“Pozivamo gospodina Zorana Pantelića i ‘Kuda.org’ da preispitaju svoje postupke i nastave pregovore,” kaže c, generalni direktor Fondacije.

“Stojimo uz novosadsko civilno društvo nastavljajući podršku za nezavisnost CK13. Stoga se nadamo da je gospodin Pantelić jednako zainteresovan za opšte dobro kao i mi – i da njegove akcije ne vode samo privatni interesi”, navodi Hemke.

CK13: Iza tužbe kriju se interesi za privatizovanje jednog od retkih nezavisnih prostora u gradu

Iz Udruženja “Omladinski centar CK13” saopštavaju da ovaj potez potvrđuje da je “jedini interes ovog ‘Kuda.org’ zadržavanje vlasništva nad nekretninom po svaku cenu”.

“Oni ističu da je, nekada partnerska organizacija, zapravo radila na taktici otimanja od ‘ključnog donatora’, kompromitujući čitavu civilnu scenu. Ovakvo podmuklo delovanje je potvrdilo sumnje da se iza poteza ‘Kuda.org’ kriju interesi za privatizovanje i upodobljavanje jednog od retkih nezavisnih prostora u gradu”, navodi se u saopštenju “CK13”.

Ovakve tvrdnje potkrepljuju informacijom da se njihove aktivnosti kao omladinskog centra ometaju konstantno još od prvog rešenja za iseljenje i to, ovoga puta, zahtevom za oduzimanje tehničke opreme.

“Radi se o opremi koja je preko ovog udruženja nabavljena u periodu 2007-2010. za rad Crne kuće. ‘Kuda.org’ je postupak oduzimanja opreme pokrenula nakon što je dvoje članova ovog udruženja krajem jula isključeno iz Udruženja CK13 zbog ugrožavanja rada i narušavanja ugleda Udruženja, ometanja nezavisnosti u odlučivanju i kršenja etičkog kodeksa organizacija civilnog društva”, zaključuje se u pisanoj izjavi “CK13”.

Đorđe Majstorović iz Udruženja “Omladinski centar Crna kuća” kaže za 021 da, ukoliko ta tužba prođe, kuća prelazi u vlasništvo “Kuda.org”, a saradnja sa Fondacijom SHL prestaje.

“To bi takođe značilo da bismo i mi sigurno napustili kuću. I sam čin podizanja tužbe je jako problematičan, to se stvarno retko dešava u civilnom sektoru. Mi smo njima (fondaciji SHL) dugoročni projekat i imaju još neke projekte po regionu. Ovo je prvi put da im se tako nešto dešava”, kaže Majstorović.

Kuda.org: Zlobna zamena teza, mi branimo imovinu

Zoran Pantelić iz Udruženja “Kuda.org” kaže za 021 da je tačan osnov pravnog postupka “poništavanje hipoteke, jer je na osnovu uvida u dokumentaciju ona neosnovana”. Očekivanja su da će sud presuditi u njihovu korist i da će, kako navodi, “odbraniti resurs Crne kuće za dobrobit lokalne scene”.

Podseća da je na osnovu projektnog ugovora o osnivanju omladinskog centra “Kuda.org” sproveo sve obavezujuće elemente saradnje.

“Ovo je krajnje zlobna zamena teza, jer mi ne oduzimamo nikom imovinu, mi branimo imovinu – ovo je ponovo pokušaj grube diskvalifikacije ‘Kuda.org’. Ovo je neistina, i kao što smo već naglasili ranije, mi ovim postupkom branimo resurs u korist scene, a ne da se dozvoli pohlepna privatizacija od strane šest zaposlenih i ugovora koji trenutno štiti SHL”, navodi Pantelić.

Kako tvrdi, SHL je “izbegavao” da se nađe u poziciji medijatora, iako je on insistirao na tome. Navodi i da su članovi Udruženja “CK13” “odbijali dijalog”. Ističe i da su oni ukazivali na probleme u poslovanju “CK13” i tražili izmene, ali da ti predlozi nisu prihvaćeni.

I dalje poriče da nameravaju da prodaju Crnu kuću, čak i ako se SHL povuče iz Srbije, jer smatraju da su u Fondaciji “podlegli manipulaciji zaposlenih koji štite svoje lične interese”.

“Zato upravo ovim pravnim postupkom želimo da raščistimo nejasnoće, sklonimo neosnovanu hipoteku i oslobodimo Crnu kuću za scenu i za sve kojima je resurs potreban. Naši postupci će govoriti glasnije od svih kleveta i neosnovanih optužbi. Crna kuća neće pasti”, kaže sagovornik 021.

Zaključuje da je neprofesionalno to što se SHL fondacija obratila medijima, te što iznosi detalje pravnog procesa koji je u toku u javnost i ocenjuje da je to “demonstracija moći”.

Višemesečni sukob prati priča o mogućoj prodaji ili rušenju kuće

Podsetimo, komplikovana situacija u kojoj se nalazi jedno od najomiljenijih mesta mladih Novosađana u javnost je dospela pre dva i po meseca kada je Udruženje “Omladinski centar CK13” obavestilo medije da je “Kuda.org”, koji je formalni vlasnik kuće, zatražio da se iseli iz objekta Crne kuće.

Od tada su brojni aktivisti i udruženja potpisali pismo podrške udruženju “CK13” zahtevajući da oni ostanu u tom prostoru. Sukob između osnivača i korisnika očigledno još uvek nije došao do svog epiloga. Spor od starta prati i priča o mogućoj prodaji ili rušenju kuće kako bi se izgradila višespratnica na parceli u Ulici Vojvode Bojovića, jer je parcela do nje već u vlasništvu “Ipon-gradnje”.

Crna kuća postoji duže od 10 godina i tokom decenije postojanja bila je jedan od najvažnijih centara alternativne scene u glavnom gradu Vojvodine. Kao takva, bila je dom mnogim umetnicima, organizacijama i udruženjima.

Izvor: 021
Foto: Facebook/Crna kuća