Početna Gradske teme Novosadski kampus dobija kružnu raskrsnicu i više parking mesta

Novosadski kampus dobija kružnu raskrsnicu i više parking mesta

0

Saobraćajne površine u studentskom gradu Univerziteta u Novom Sadu u ovoj godini će biti uređene tako da će ovaj kvart dobiti dodatna parking mesta, uređeniji kolovoz i trotoar, kao i jedan kružni tok.

Prema konkursnoj dokumentaciji za izbor izvođača radova, predviđeno je da se sredstvima Grada i Pokrajine rekonstruišu kolovoz, parkinzi i pešačke staze u ulicama Sime Miloševića, Ilije Đuričića, Zorana Đinđića, Vladimira Perića Valtera, Vase Savića i Jiričekovoj. Predviđeno je i da se na raskrsnici ulica Sime Miloševića i Ilija Đuričića napravi kružni tok.

Ovi radovi se izvode, kako je obrazloženo, jer je u jednom delu saobraćajnih površina u okviru kampusa prethodnih godina već urađena rekonstrukcija, a na preostalom je neophodna ne samo zbog uklapanja sa već postojećim, već i zbog oštećenja nastalih vremenom usled sve frekventnijeg saobraćaja.

U dokumentaciji Uprave za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) se kaže i da se rekonstrukcija kolovoza u svim ulicama radi u postojećim širinama, osim na raskrsnici ulica Sime Miloševića i Ilije Đuričića, a zbog planiranog kružnog toka.

Takođe, svi parkinzi i trotoari se rade u postojećim gabaritima na delovima ulica gde već postoje, uz korekcije kako bi se dobio pravilan oblik i dimenzije parking mesta. U delu ulica Ilije Đuričića, Sime Miloševića i Jirečekove predviđeno je proširenje postojećih parking mesta i trotoara, a u Ulici Sime Miloševića će se urediti i dva autobuska stajališta koja koristi linija 13 GSP-a.

Nakon završetka svih radova, studentski grad će postati saobraćajna “zona 30”, odnosno zona gde je kretanje vozila ograničeno na 30 kilometara na sat.

Vrednost i početak radova biće poznati kada se završi tender 31. marta.

Izvor: 021