Početna Gradske teme Novosadski univerzitet ispao sa Šangajske liste

Novosadski univerzitet ispao sa Šangajske liste

0

Univerzitet u Novom Sadu više nije među 1.000 najbolje rangiranih univerziteta u svetu.

On je prethodne dve godine na prestižnoj Šangajskoj listi zauzimao poziciju između 901. i 1.000 mesta, dok se ove godine nije našao na listi.

Prvi put se našao 2017. godine u posebnom izdanju liste koje se bavi zasebnim naučnim oblastima i tehnologijama i to u oblasti prehrambenih tehnologija, matematike i sporta.

Univerzitet u Beogradu zauzeo je poziciju između 401. i 500. mesta na listi koja je objavljena danas i tako zadržao prošlogodišnju poziciju. UB je najbolje bio rangiran 2017. godine, kada se nalazio između 201. i 300 mesta.

– Pozicija Univerziteta u Beogradu zadržana je uprkos relativno nepovoljnim uslovima za razvoj naučnoistraživačke delatnosti u prethodnoj godini – navodi se u saopštenju Beogradskog univerziteta.

Među prvih 10 rangiranih univerziteta, osam je američkih i dva britanska. Na prvom mestu je Harvard koji tu poziciju drži već 18 godina, slede Stenford, Kembridž, MIT, Berkli, Prinston, Kolumbija, Kal-tek, Oksford i univerzitet Čikago.

Od zemalja sa prostora bivše Jugoslavije, rangirani su još Univerzitet u Zagrebu od 401. do 500. mesta i Univerzitet u Ljubljani 501. do 600. mesta.

Šangajska lista je neformalna, ali je stvar prestiža biti na njoj, jer obuhvata samo dva odsto svetskih univerziteta.

Kriterijumi za rangiranje su: alumni dobitnici Nobelove nagrade, nastavnici/istraživači dobitnici Nobelove nagrade, broj visoko citiranih nastavnika/istraživača u okviru određene naučne oblasti, broj naučnih radova objavljenih u časopisima Science i Nature.

Ovo rangiranje sprovodi šangajski Univerzitet Đao Tong od 2003. godine.

Izvor: Tanjug/021
Foto: Ilustracija/Pixabay