Početna Gradske teme Novosadskom volonterskom centru nacionalna nagrada za veliki doprinos u borbi protiv Kovida-19

Novosadskom volonterskom centru nacionalna nagrada za veliki doprinos u borbi protiv Kovida-19

0

Godinu dana borbe protiv koronavirusa naučilo nas je koliko se humanost ceni, kao i da je pomaganje drugima zaista važno. Dokaz za to jeste Novosadski volonterski servis, a zbog organizovanosti, solidarnosti i odgovornosti više stotina volontera dobijeno je priznanje u vidu nacionalne nagrade za veliki doprinos u borbi protiv Kovida-19.

Za nagradu koja je od pre deset dana deo vredne kolekcije Novosadskog volonterskog servisa, pored više od 700 volontera, zaslužni su i Teodor i Nemanja. Obojica su se priključili akcijama servisa na početku pandemije i ističu da im je to bila jedna od najboljih odluka u životu, jer su pokazali da se humanost i solidarnost posebno cene u periodu krize.

“Sve je počelo od pravljenja kovid-bolnice, privremene kovid bolnice, posle toga smo radili na opremanju kovid-bolnice, pa posle rasklapanju, pa smo bili u magacinima gde smo pravili pakete za socijalno ugrožene stanovnike i penzionere i takođe i za umetnike grada i onda smo posebno pravili punktove za vakcinaciju”, kaže Teodor Srdanović.

“Sva ta sloga koju smo imali dok smo pakovali pakete za socijalno ugrožene, pošto je tu bilo stotinu ideja kako bi to mogli da radimo, da li ćemo prvo ići jedan deo, da li prvo kutije završavati pa onda pakovati, ali opet nikome nije bio problem da probamo i na milion i jedan način dok ne nađemo najefikasniji”, ističe Nemanja Marković.

Iako, kako kažu, uvek igraju volonterske utakmice zbog golova, a ne publike, ističu da ih nagrada motiviše da nastave dalje. Vtar u leđa su im i reakcije onih kojima pomažu, kao, na primer, oduševljenje građana starijih od 65 godina na čije kućne adrese su tokom vanrednog stanja ostavljali pakete.

“Ti osmesi na licima, zadovoljstvo sreća i mislim da je to zaista bilo neopisivo, jer su teški momenti bili za sve nas i naravno za njih, to su bili stariji ljudi i zaista kada smo im donosili pakete pomoći oni su bili presrećni, zadovoljni jako i tako neki mali znak pažnje njima je mnogo značilo i to im se videlo u očima i licu”.

“Jako su bili iznenađeni u momentima i bili su jako srećni kada smo tako dolazili. Neki od njih prosto nisu očekivali, za njih je bilo kao, rekli su da će doći, da li će doći, neće, ma nije ni važno.”

Sa iskustvom u više od 150 akcija pre koronavirusa i u saradnji sa Crvenim krstom i Opensom, Novosadski volonterski servis je nakon proglašenja vanrednog stanja za dva dana okupio 17 organizacija i pokazao spremnost u startu.

“Jedna strana je organizacija volontera, a druga strana je priličo visoka odgovornost i hrabrost i solidarnost svih volontera koji su bili angažovani.Tako da, nekako ponosan sam i na nagradu i na sve volontere, a uostalom i na kompletan sistem podrške prema, eto društvu u nevolji. Počevši tu od Krzinog štaba, organizacija sa kojima sarađujemo, preko volontera, pa sve do vojske Srbije”, kaže Vojislav Prkosovlački iz ovog centra.

Uvek je pravo vreme da se nekome pomogne parola je novosadskog volonterskog servisa, a volonteri dodaju da će se time voditi i ubuduće.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay