Početna Gradske teme NP Fruška gora: Podela besplatnih badnjaka u petak na Trgu slobode

NP Fruška gora: Podela besplatnih badnjaka u petak na Trgu slobode

0

JP “Nacionalni park Fruška gora” u saradnji sa zainteresovanim opštinama podeliće za predstojeće božićne praznike građanima preko 15.000 pripremljenih badnjaka besplatno, kako bi tradicija i običaji bili ispoštovani uz istovremeno očuvanje ekosistema i prirodnih vrednosti najstarijeg Nacionalnog parka u Srbiji i jedinog na teritoriji Vojvodine.

Za građane Novog Sada podela besplatnih badnjaka biće ispred Gradske kuće u petak, 6. januara, od 9 časova.

Stručna lica JP “Nacionalni park Fruška gora” pripremili su badnjake sečom hrasta isključivo na onim površinama na kojima je to po planu gajenja predviđeno, kako ne bi bile ugrožene prirodne vrednosti Nacionalnog parka.

Kako napominju, Čuvarska služba Javnog preduzeća NP Fruška gora će zajedno s policijom u tri smene/24 časa vršiti intezivnu kontrolu prostora (posebno delova gde se nalaze mlade hrastove sastojine), kako bi se sprečila svaka nedozvoljena seča hrastovih stabala.

Organizovana je podela besplatnih badnjaka u Opštinama Sremski Karlovci (gradski trg), Irig (park), Sremska Mitrovica (gradski trg), Ruma (gradski trg), Inđija (centar), Beočin (preko puta autobuske stanice) i Šid (trg).

U toku noći 5-6. januara u ranim jutarnjim časovima (već od 4 sata) organizovana je podela besplatnih badnjaka za sve one koji nameravaju da se upute u šumu. Pripremljeno je 5.000 badnjaka kako bi tradicija i običaji bili ispoštovani uz prevenciju ekološke štete bespravnim sečenjem. Besplatni badnjaci će se deliti na punktovima na teritoriji Nacionalnog parka Fruška gora na sledećim lokacijama:

– Iriški venac (Informativni centar JP NPFG),

– Zmajevac,

– Crveni Čot,

– Ležimir (raskrsnica),

– Rohalj baze.

Iz NP apeluju da se običaj seče badnjaka prepusti stručnim licima u skladu sa planskim uzgojem šuma na području Nacionalnog parka i podsećaju da je suština ovog najradosnijeg hrišćanskog praznika upravo u međusobnom darivanju, razumevanju i ljubavi kako jednih prema drugima tako i svih nas prema prirodi i njenoj zaštiti.

Izvor: Dnevnik.rs
Foto: npfruskagora.co.rs/prtsc