Početna Gradske teme Nužnost vakcinacije protiv HPV

Nužnost vakcinacije protiv HPV

0

Od juna prošle godine, kada je uvedena besplatna vakcinacija mladih protiv HPV-a, u Srbiji je dato oko 21 hiljada i 500 doza. Po broju vakcinisanih prednjači Novi Sad, a slede ga Pančevo i Šabac, koji bi trebalo da posluže kao primer drugim gradovima. Iz ministarstva zdravlja najavljuju novi akcioni plan i strategije za prevenciju raka grlića materice, po čijem obolevanju smo neslavni rekorderi u Evropi.

Iako su u teoriji, a pre svega na društvenim mrežama, žene gotovo jednoglasne u stavu da na listu prioriteta treba da uvrste godišnji pregled kod ginekologa, u praksi je ta slika sasvim drugačija.

“Ne javljaju nam se naše građanke na pozive lekara iz Doma zdravlja, jer mi, izgleda, imamo jednu lošu naviku, da dok ne osetimo bolest, mi nemamo naviku da radimo te preventivne preglede.”

“Te navike ćemo morati da menjamo, jer nam statistike ne idu u prilog”, kaže dr Đerlek, najavljujući odlučnu borbu protiv HPV virusa, koji je označen kao glavni uzročnik raka grlića materice. Besplatna vakcinacija mladih od 9 do 19 godina, devetovalentnom vakcinom, prva je odbrambena linija, a podizanje svesti o njenom značaju – druga.

“Mi ćemo tu probati zaista i putem flajera, putem medijskih nastupa, organizovanja tribina u osnovnim i srednjim školama, da pokušamo da naši najeminentniji stručnjaci iz oblasti ginekologije objašnjavaju deci i roditeljima koliko je važno da prime HPV vakcinu.”

Iako u Novom Sadu, koji je pionir u besplatnoj HPV vakcinaciji, još uvek postoje oni roditelji kojima treba da se odgonetnu neke nedoumice, većina njih je prepoznala značaj blagovremene imunizacije, a što je još važnije, njihova deca su shvatila da je to najsigurnija zaštita od zaražavanja.

“Mi smo u poslednjem periodu vakcinisali, skoro hiljadu naših najmlađih sugrađanki je dobilo u relativno kratkom vremenskom periodu HPV vakcinu, i postoji potreba i za dalje. Ono što me čini posebno srećnim je što mi se sve češće javljaju roditelji, koji kažu da ih ćerke teraju da se raspitaju, znači, mladi su postali mnogo svesniji nego odrasli po pitanju te vakcinacije”, izjavio je direktor Doma zdravlja Novi Sad Veselin Bojat.

Da bi i drugi gradovi u Srbiji sledili primer Novog Sada, Farmaceutska Komora Srbije pokrenula je savetovališta po apotekama. Reč je o pilot projektu “Pitaj me za HPV”, koji će se sprovoditi od februara do maja.

“Cilj ove usluge jeste da znanjem u domenu leka, u ovom slučaju vakcine, pružimo adekvatna pojašnjenja i informacije našim pacijentima. Ciljna grupa projekta jesu roditelji, odnosno staratelji, dece uzrasta od 9 do 19 godina, mladi do 26 godina i HIV osobe”, rekla je Bojana Letić iz Farmaceutske komore Srbije.

U projekat je uključeno 250 farmaceuta širom Srbije, koji će na mantilu nositi prepoznatljive bedževe, a apoteke će biti označene posterom, tako da će svi zainteresovani roditelji i deca moći da dobiju osnovne informacije o HPV-u. Kako je istakla naša sagovornica, u pojedinim zemljama, poput Irske ili Amerike, imunizacija protiv tog virusa se vrši i u apotekama, i izrazila nadu da će se ta praksa uskoro uvesti i u našoj zemlji.

Izvor: RTV.rs/Laura Vujković
Foto: RTV/prtsc