Početna Gradske teme O svojstvima šafrana i novoj vrsti otkrivenoj na Fruškoj gori

O svojstvima šafrana i novoj vrsti otkrivenoj na Fruškoj gori

0

Začin šafran dobija se iz cveta, tučka koji je jako izdužen dok sve druge vrste imaju kratke tučkove. O uzgoju začinskog šafrana pisao je još Josif Pančić u XIX veku koji je učio narod kako da ga uzgaja jer je znao za njegova lekovita svojstva i koliko je skup. Važno je znati i da je šafran vrlo otrovna biljka. Šumski šafran je veoma rasprostranjena vrsta u celoj Srbiji, osim u Vojvodini gde je nađen na Fruškoj gori.

Fruška gora je jedan od najbolje istraženih područja u Srbiji gde je zabeleženo više od 1.500 novih vrsta biljaka, a pre 4 godine otkrivena je nova vrsta šafrana. Kada je u 2019. na Fruškoj gori, biolog u Nacionalnom parku Fruška gora, Dragiša Savić otkrio novu vrstu šafrana u medijima se pojavila priča da je reč o vrsti koja se koristi kao začin koji je veoma skup zbog svojih lekovitih i aromatičanih svojstava. Za kilogram ovog začina potrebno je 200.000 cvetova i prodaje se po ceni od 1.500 dolara. Iako su stručnjaci objašnjavali da nije reč o toj vrsti šafrana, iz godine u godinu se ponavljaju senzacionalistički članci da Fruškoj gori u susret proleću cveta najskuplji cvet. Ali, istina je sasvim nešto drugo.

Prema rečima botaničara iz Pokrajinskog Zavoda za zaštitu prirodne sredine Ranka Perića, na Fruškoj gori postoje dve vrste šafrana: jedna vrsta raste na livadama, na stepskim travnim staništima koji se sreće po obodu šuma i zove se prugasti šafran, a druga vrsta je šumska vrsta čije je stanište u dolini samo jednog potoka u zapadnom delu Fruške Gore. Botaničari su ovu vrstu šafrana otkrili pre četiri godine, to je šafran za koji se piše u medijima da je začinska vrsta. U svetu postoji mnogo vrsta začinskog šafrana, dok kod nas ne raste nijedna divlja vrsta šafrana koji se koristi kao začin, tvrdi Ranko Perić.

Izvor: RTV.rs/Dragana Ratković
Foto: npfruskagora.co.rs