Početna Gradske teme Obeležen svetski Dan bez automobila u Novom Sadu

Obeležen svetski Dan bez automobila u Novom Sadu

0

Povodom obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti i svetskog Dana bez automobila juče je održana kolektivna biciklistička vožnja, “Кritična masa”, u kojoj je učestvovalo blizu 400 Novosađana na biciklima, rolerima i trotinetima, a njih su pred početak vožnje, u Limanskom parku pozdravili zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac i ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Emanuel Žiofre.

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac, tom prilikom istakao je da Grad već godinama ulaže napore da Novi Sad bude prepoznatljiv i funkcionalan kao biciklistički grad i da je prva lokalna samouprava u Srbiji koja pruža podršku građanima za kupovinu bicikla.

“Кontinuirano ulažemo sredstva u proširenje mreže biciklističkog saobraćaja, koja se u Novom Sadu prostire u dužini od preko 140 kilometara i razvijamo mrežu biciklističkih staza koje povezuju naseljena mesta na teritoriji Grada čime doprinosimo i razvoju cikloturizma. Važno je napomenuti da takve projekte realizujemo uvažavajući sugestije stručnjaka iz ove oblasti i novosadskih biciklističkih organizacija sa kojima već godinama dobro sarađujemo. Iz te saradnje proistekle su konkretne aktivnosti kojima smo poboljšali uslove u biciklističkom saobraćaju, kao što je uklanjanje ivičnjaka na spoju biciklističkih staza i kolovoza ili sanacija biciklističkih staza, čime smo doprineli i povećanju učešća biciklista u ukupnom saobraćaju”, izjavio je Igor Crnobarac i dodao da će gradske uprave nastaviti aktivno da rade na popularizaciji biciklističkog saobraćaja, zdravijeg načina života i čistijeg Novog Sada.

Prema rečima ambasadora i šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Emanuela Žiofrea, biciklizam doprinosi borbi protiv klimatskih promena, zdravom životu i održivosti, a to su vrednosti koje EU prepoznaje.

“Evropska unija, zajedno sa Srbijom, radi na smanjenju karbonskog otiska i različitim projektima pokušavamo da potpomognemo održive vidove transporta”, naglasio je Emanuel Žiofre i ukazao na to da Novi Sad, kao lokalna samouprava predstavlja primer dobre prakse u stvaranju uslova za biciklizam.

Nakon starta sa Subinog platoa u Limanskom parku, biciklisti su se kretali Šekspirovom ulicom, Bulevarom cara Lazara, Кejom žrtava racije, Bulevarom Mihajla Pupina, Jevrejskom ulicom, Bulevarom oslobođenja, Bulevarom Jaše Tomića, Rumenačkom da bi vožnju završili na platou ispred glavnog ulaza u Novosadski Sajam, gde se održala tribina “Biciklisti pitaju Grad”.

Događaj je organizovala Novosadska biciklistička inicijativa, u saradnji sa centrom EU info point Novi Sad i Omladinskim savezom udruženja OPENS, u okviru programa “Mladi u Centru održive zajednice” koji podržava Gradska uprava za sport i omladinu – Кancelarija za mlade. Tribina “Biciklisti pitaju Grad” se organizovala u saradnji sa Centrom za unapređenje bezbednosti saobraćaja, a podržana je od strane Gradske uprave za saobraćaj i puteve.

Izvor: NoviSad.rs
Foto: NoviSad.rs