Početna Gradske teme Obeležen vek postojanja Slane bare

Obeležen vek postojanja Slane bare

0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je obeležavanju sto godina postojanja dela grada Slana bara. Tim povodom, otvorena je izložba „100 godina Slane bare“ koju je upriličio Istorijski arhiv grada Novog Sada i otkrivena info-tabla na platou ispred Crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg.

Naime, Magistrat Grada Novog Sada je davne 1921. godine doneo Odluku da se deo Grada preko kanala Dunav-Tisa-Dunav, poznat kao Slana bara, naseli tako što su odobravani placevi za prodaju stanovnicima Novog Sada.

To je označilo početak formiranja novog naselja u okviru gradske opštine.

“Ponosan sam kad vidim kako se menja i razvija naš grad. Novi Sad dobija novi snagu, ne samo novo ruho, već novi kvalitet. Na Slanoj bari obeležavamo veliki jubilej, jedan vek od odluke tadašnjih gradskih vlasti da grad bude naseljen i sa druge strane kanala DTD. Danas, posle sto godina, imamo potpuno drugačiju konfiguraciju ovog dela grada koji je urbanizovan i obiluje novim sadržajima. Imali smo priliku u sklopu ceremonije obeležavanja ovog jubileja da vidimo i izložbu posvećenu razvoju Slane bare, gde je između ostalog, prikazana i mapa plana razvoja grada iz 1934. godine, koja podseća na današnje planove urbanista, što znači da su ljudi još tad videli put kojim se ide napred i da današnji planovi nisu novotarije. Mi ćemo uvek čuvati naš kulturološki DNK, istoriju i davati onome što nam je ostavljeno u amanet novu snagu i energiju. U objekat nove, osme po redu, Kulturne stanice „Barka“ je uloženo oko 150 miliona dinara, a nastavićemo da ulažemo i u proširenje Sentandrejskog bulevara kako bi se omogućila bolja saobraćajna komunikacija Slane bare i Klise sa centrom grada” – rekao je Miloš Vučević i čestitao jubilej Slanobarcima.

Protojerej Branko Ćurćin se obratio prisutnima u ime domaćina ceremonije obeležavanja jubileja i istakao da su Slanobarci veoma zahvalni Gradu Novom Sadu za sve investicije koje su im znatno poboljšale kvalitet života.

“Nekada je ovo bio zabaren, prigradski i prostor nepodesan za život, a sada je gradski i obiluje modernim sadržajima. Naši preci su se trudili i svakodnevno izgarali da bi prilagodili ovaj prostor svom životu ovde, kako bismo mi danas imali sve ovo na raspolaganju, i hvala im na tome, a hvala i Gradu koji je prepoznao potrebe svojih građana u ovom delu grada” – rekao je otac Branko.

Izložba je prikazala, između ostalog, imena prvih kupaca placeva kao i članova udruženja za ulepšavanje Slane bare, a upotpunjena je gradskim odlukama i natpisima iz novina iz tog perioda. Inicijativa Udruženja građana „Moj grad Novi Sad“ za izradu i postavljanje info-table podržana je na konkursu koji raspisuje Gradska uprava za kulturu. Postavljena je simbolično ispred Crkve Vaznesenja Gospodnjeg na Sentandrejskom putu, kao mestu okupljanja građana, sa tekstom „1921-2021. Povodom stogodišnjice urbanog naseljavanja Slane bare i sećanja na naše pretke koji su se trudili da organizuju i urede svoje naselje – Zahvalni Slanobarci“.

Direktor Istorijskog arhiva grada Novog Sada Petar Đurđev je naglasio da je iz blata i močvarnog naselja iznikao jedan deo grada kojim se ponosimo.

“Danas na Slanoj bari imamo moderan bulevar i fantastičan multifunkcionalni objekat namenjen pretežno kulturnim sadržajima, poput mnogih evropskih gradova” – rekao je Petar Đurđev i zahvalio Gradskoj upravi za kulturu koja je podržala projekat izgradnje Kulturne stanice.

Gradonačelnik je tom prilikom obišao i novu Kulturnu stanicu „Barka“ izgrađenu na mestu starog objekta Mesne zajednice „Slana bara“, a novi objekat površine 670 m2 se nalazi u Čenejskoj ulici br. 54.

U objektu nove Kulturne stanice su smeštene prostorije Mesne zajednice, Gradske biblioteke, velika multifunkcionalna sala i prateći prostori za umetnike.

Kompletno je uređen parter oko objekta sa dečjim igralištem, zelenim površinama, novim sadnicama, klupama i novom rasvetom.

Izvor: RTV
Foto: Grad Novi Sad