Početna Gradske teme Obeležiće se 100 godina od nastanka kolonističkih naselja

Obeležiće se 100 godina od nastanka kolonističkih naselja

0

Projekat obeležavanja 100 godina od nastanka kolonističkih naselja Stepanovićevo, Tankosićevo u Kisaču, Veternik i Pasuljište u Futogu, u želji da se oda počast precima koji su učestvovali u Velikom ratu, biće realizovan tokom ove i naredne godine.

U planu su različiti sadržaji koji će svim generacijama približiti život, zasluge i hrabrost naših predaka, a akcenat će biti na kolonističkim naseljima koja imaju čime da se pohvale i svakome će na taj način biti posvećena pažnja.

One koji su se iz Velikog rata vratili, dočekala je situacija u kojoj su morali da se bore za svoje parče zemlje za koju su žrtvovali život, porodice i sve koji su ih voleli – objašnjava članica Organizacionog odbora projekta Milana Arnjaš.

Malo ljudi zna da je jedan period svog života u Stepanovićevu provela i heroina balkansih ratova i Prvog svetskog rata Milunka Savić. U njenu čast, 2015. godine postavili smo u tom naselju spomen-ploču, a s obzirom na činjenicu da imamo mnogo podataka o osnivačima Stepanovićeva, rodila se ideja da njima i njihovim porodicama odamo počast jednom stalnom postavkom koja bi obuhvatila osnovne informacije i fotografije. Tom prilikom materijal koji smo do tada prikupili pogledao je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji podržava našu inicijativu. Danas, nakon šest godina, stvoreni su uslovi da se u Stepanovićevu napravi kulturna stanica, gde će sve to biti uklopljeno -.

Postavke i slični sadržaji posvećeni sećanju biće trajno izloženi u sva četiri naselja, a već ove godine u planu su programi za osnovce, u okviru kojih će upoznati istoriju mesta u kojem žive. Za odrasle će biti organizovane tribine, predavanja i okrugli stolovi, na kojima će predavači biti mnoga poznata imena stručnjaka i istoričara.

U ovoj godini planiramo održavanje šest tribina plus okrugli sto, a brošura prilagođena deci već je u pripremi – otkriva Milana Arnjaš.

Sve su to planovi u okviru kojih želimo temu da približimo ljudima, što otvara velike mogućnosti – da se ideja proširi na sva kolonistička naselja i u tom smislu povežu Bačka i Banat. Smatram da su takvi sadržaji značajni i za naš grad kao buduću Evropsku prestonicu kulture, i ujedno će biti prilika za razmenu znanja i iskustava -.

Projekat realizuje Udruženje građana „Čuvari tradicije i narodnog blaga” u saradnji s Udruženjem potomaka solunskih dobrovoljaca i uz podršku Gradske uprave za kulturu.

Izvor: Dnevnik.rs
Foto: Wikipedia