Početna Gradske teme Obezbeđeni visinometri za sve vrtiće u Novom Sadu: Važno je otkriti na...

Obezbeđeni visinometri za sve vrtiće u Novom Sadu: Važno je otkriti na vreme niski rast kod dece

0

Sve predškolske ustanove u Novom Sadu dobile su visinometre u cilju ranog otkrivanja niskog rasta kod dece koji, osim što je estetski problem, može da ukazuje i na ozbiljne zdravstvene probleme.

Za novosadske vrtiće obezbeđena su 72 visinometra u zajedničkoj akciji Udruženja „Roditelj“ i Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu.Predsednica udruženja “Roditelj” Gordana Plemić rekla je da vaspitači redovnim merenjem dece mogu primetiti eventualni problem i skrenuti pažnju roditeljima.

Svest o važnosti praćenja rasta deteta još uvek nije dovoljno razvijena, pa se veliki broj mališana sa ovim poremećajem dijagnostikuje onda kada je prekasno za terapiju – rekla je Premić, navodi se u saopštenju.

Podsetila je da je merenje visine dece obavezno na sistematskim pregledima, a po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, u toku prve godine, dete se na sistematskim pregledima meri sedam puta, u drugoj godini dva puta, potom jednom godišnje do kraja redovnog školovanja.

U toku prve godine, dete poraste oko 25 centimetra, u drugoj oko 12, u trećoj osam, potom oko četiri centimetra godišnje, do puberteta – navela je Premić.

Pedijatar-endokrinolog u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj doc dr Maja Ješić napominje da se u poslednje vreme dijagnoza poremećaja rasta sve češće postavlja kod dece u mlađem uzrastu, što se, kaže, ranijih godina nije dešavalo.

Objasnila je da su najčešći endokrinološki uzroci niskog rasta nedostatak hormona rasta i nedostatak hormona štitaste žlezde, a nizak rast može biti prouzrokovan i intrauterusnim zastojem u rastu, celijakijom, različitim genetskim sindromima, hroničnim bolestima.

Ješić je navela da nedostatak hormona rasta kod dece može biti nepoznatog i poznatog porekla, urođeni i stečeni, a da se urođeni nedostatak hormona rasta najčešće uočava posle druge godine života.

Uzroci mogu biti genetski uslovljeni ili razvojni poremećaji glave, koji se javljaju sporadično. U stečene uzroke spadaju ozbiljne povrede glave, tumori glave, infekcije centralnog nervnog sistema, zračenje glave – istakla je Ješić.

Ukazala je da se deca sa tim problemom leče in‌jekcijama hormona rasta, koje su obezbeđene o trošku Republičkog fonda za zadravstveno osiguranje.

Kako kaže, osim stimulacije linearnog rasta, hormon rasta ima višestruka korisna delovanja koja obuhvataju održavanje normalnog telesnog sastava i metabolizma tokom celog života.

Kod osoba sa dokazanim nedostatkom hormona rasta preporučuje se supstitucija tog hormona i posle prestanka rasta u visinu, ali u dozama koje su manje od susptitucionih doza u detinjstvu i adolescenciji – pojasnila je Ješić.

Ukoliko dete ne raste četiri do pet centimetara godišnje ili ako mu se usporava rast, savetuje se odlazak kod endokrinologa.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Pixabay