Početna Gradske teme Obrok za porodicu 3M: Kutije za namirnice u svim vrtićima

Obrok za porodicu 3M: Kutije za namirnice u svim vrtićima

0

Odobrenjem Uprave predškolske ustanove “Radosno detinjstvo”, ponovo je pokrenuta akcija prikupljanja nekvarljivih namirnica u kutije za donaciju koje su postavljene u oko 70 novosadskih vrtića.

Akciju, koja će trajati do kraja školske godine, pokrenule su Mirjana Mutuc i njene ćerke Marijana i Mina iz Udruženja “Obrok za porodicu 3M”, koje o svojim aktivnostima obaveštavaju javnost putem istoimene Fejsbuk stranice i grupe, kako bi ljudima koji su u prilici da doniraju nekvarljivu hranu olakšali ceo postupak. Kako je rekla jedna od organizatorki Marijana Kresojević, nadaju se da će odziv biti dobar kao i prethodnog puta.

– Roditeljima je nekako lakše da ponesu namirnice i ostave ih usput, kada i decu dovode u vrtić, nego da se usklađuju sa našim terminima – kazala je Kresojević. – Rezultati protekle akcije su bili sjajni i nadamo se da ćemo to ponoviti. Roditelji mogu da doniraju sve nekvarljive namirnice koje mogu da stoje nekoliko dana van frižidera, bilo da je u pitanju konzervirana ili vakumirana hrana, jer ne možemo da postignemo da obilazimo vrtiće svakog dana, već to radimo po pozivu vaspitačica, kada se kutije napune.

Marijana, Mirjana i Mina pripremaju obroke i za one koji nisu u mogućnosti da ih sami preuzmu, a prilikom dostave koriste svaku priliku da ih saslušaju i bolje se upoznaju sa problemima koji ih muče. Upravo je iz toga proistekla ideja o akciji “Humanitarnog doručka” koji je svake nedelje drugačiji i dostavlja se na kućnu ili poslovnu adresu između 9 i 11 časova. Bilo da su u pitanju uštipci ili projica, doručak je uvek obilan sa različitim prilozima, a plaća se u donacijama koje zavise od finansijske mogućnosti i želje kupca.

– Pošto ne možemo samo da tražimo pomoć, odlučile smo da pokrenemo akciju koja će nam pomoći da prikupimo novac i animiramo građane da se priključe našoj misiji – objasnila je Kresojević. – Svako ima pravo da odluči koliku sumu želi da ubaci u kutiju, a nama svaka donacija znači jer će nam pomoći da kupimo namirnice i pripremimo obrok nekome ko nije u mogućnosti da to uradi sam.

Humanitarni doručak” može se naručiti na njihovoj Fejsbuk stranici, a prilikom dostave potrebno je izaći po njega lično iz dva razloga – jedan je zbog pronalaženja mesta za parkiranje, dok je drugi taj što se kutije za novac nalaze u automobilu.

Licitacije putem Fejsbuk grupe

Nakon dobrog odziva na humanitarnom bazaru Udruženja “Obrok za porodicu 3M” koji je proteklog vikenda održan na Sajlovu, Marijana Kresojević kazala je da sugrađani tokom leta mogu da očekuju još sličnih akcija, te da njena sestra Mina i majka Mirjana uvek smišljaju nove načine kako bi uključili što više građana u akciju pripreme obroka za ugrožene.

Tako su pokrenule i Fejsbuk grupu “Licitacije Obrok za porodicu 3M”, u kojoj građani mogu ponuditi predmet koji im više nije potreban, a između ostalog, na licitacijama će se naći i stvari koje nisu prodate na bazaru. Sav prihod od licitacija ide Udruženju “Obrok za porodicu 3M”.

Marijana, Mirjana i Mina pripremaju obroke za oko 300 porodica koje su ugrožene, te su im u misiji da niko ne bude gladan potrebne stalne donacije hrane. Jedan od predloga sugrađanima je da, ukoliko to mogu da priušte, tokom nabavke za domaćinstvo, pazare poneku stvar viška, dok oni koji nemaju vremena, a imaju novca i volje, mogu uplatiti novac na dinarski račun 160-6000001255298-83. Oni koji žele da doniraju iz inostranstva, mogu to učiniti putem Pejpala na obrokzaporodicu3m@gmail.com. Namirice se mogu donirati subotom na Telepu, kao i po dogovoru. Među najpotrebnijim namirnicama su brašno, jaja, jogurt, voće, povrće, zamrznuti program, kore, sir, slatiši za decu i drugo.

Izvor: Dnevnik
Foto: Instagram / Obrok za porodicu