Početna Gradske teme Odabran projekat prateće infrastrukture za atletski stadion

Odabran projekat prateće infrastrukture za atletski stadion

0

Projektovanje infrastrukturnog opremanja prostora na kojem je planiran atletski stadion na Jugovićevu, Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije poverila je novosadskoj firmi “MHM projekat”.

Ova firma kao nosilac posla ima rok od 120 kalendarskih dana da završi tehničku dokumentaciju zajedno sa Zavodom za komunalnu hidrotehniku „Akva projekt” iz Subotice, a taj posao koštaće 6,5 miliona dinara.

Jedan od zadataka jeste projektovanje nove ulice koja će povezati režijsku saobraćajnicu u produžetku Bulevara Slobodana Jovanovića i produžetak Bate Brkića, kao i produžetak Bate Brkića i Ulicu Oblačića Rada. Regulacionim planom u novoj ulici predviđeni su dvosmerni kolovozi dužine oko 600 metara, kao i obostrani upravni parkinzi i pešačke staze, a iz te ulice će biti dva kolska pristupa parkiralištu u sklopu kompleksa atletske dvorane. Kako je u tenderskoj dokumentaciji navedeno, prilikom uređivanja prostora u zoni buduće predškolske ustanove, neophodno je obezbediti formiranje tzv. zelenog rekreativnog koridora, koji će povezati ozelenjene prostore, sportske sadržaje i dečja igrališta.

Poprečni profil nove ulice severno od atletske dvorane, odnosno produžetak Ulice Orlovića Pavla, činiće dva kolovoza s po dve saobraćajne trake i razdelnom između. Osim toga, predviđene su i biciklističke i pešačke staze, kao i parkinzi. Budući da je tehničkom dokumentacijom obuhvaćeno opremanje prostora da bi se obezbedio pristup sportskom kompleksu, ovom fazom projekta obuhvaćen je južni kolovoz s pešačkim i biciklističkim stazama i parkinzima, i to od nove ulice, istočno od budućeg sportskog centra, do produžetka Bate Brkića, u dužini od oko 250 metara.

Planirano je da Ulica Bate Brkića bude produžana za oko 420 metara, a s te saobraćajnice predviđen je glavni ulaz u atletski centar. Na dužini od oko 100 metara biće izgrađeni i kosi parkinzi, kao i pešačke i biciklističke staze.

U planu je i produžetak Ulice Oblačića Rada, a pošto se u regulacijama pojedinih planiranih saobraćajnica naleze objekti, od projektanta se očekuje da za njih uradi projekat rušenja.

U sklopu infrastrukturnog opremanja prostora na kojem je planiran atletski stadion trebalo bi isprojektovati i sekundarnu vodovodnu mrežu, kao i odvođenje otpadnih i atmosferskih voda u dužini od oko 650 metara. Osim toga, planirana je i nova javna rasveta, koju je, kako je u konkursnoj dokumentaciji navedeno, neophodno uskladiti s onom u okolnim ulicama, ali i rangom saobraćajnih površina.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay