Početna Gradske teme Odbornik iz gradske vlasti: Petrovaradinska tvrđava je i najlepši besplatni parking na...

Odbornik iz gradske vlasti: Petrovaradinska tvrđava je i najlepši besplatni parking na svetu

0

“Znači, ja mogu gore da ostavim kola godinama i da ih niko ne pomeri”, kaže o parkiranju na Petrovaradinskoj tvrđavi odbornik sa liste Srpske napredne stranke Bojan Vulin.

Odbornik iz grupe “Aleksandar Vučić – za našu decu” u Skupštini Novog Sada, Bojan Vulin, kritikovao je činjenicu da je na Petrovaradinskoj tvrđavi omogućen potpuno besplatni parking, koji se ne kontroliše.

On je izneo i tvrdnju da se na jednom od simbola grada mogu pronaći neregistrovani automobili parkirani i po nekoliko dana na istom mestu.

Vulin, koji neretko koristi mogućnost postavljanja pitanja, osvrnuo se na ono što smatra problemom parkiranja na Petrovaradinskoj tvrđavi.

“Petrovaradinskom tvrđavom se svi ponosimo, ali vam ja mogu reći da je Petrovaradinska tvrđava još po nečemu veoma zanimljiva i interesantna. To je najlepši besplatni parking na svetu. Znači, gore možete da nađete kola koja stoje neregistrovana po nekoliko dana. Zato bih zamolio načelnu upravu, dotičnu upravu ‘Parking servisa’ da nam kaže koji su planovi i kako je kategorisan parking na Tvrđavi? Kako je uopšte regulisan?”, upitao je Vulin.

Odbornik je potom zaključio:

“Znači, ja mogu gore da ostavim kola godinama i da ih niko ne pomeri.”

Vulinu je stigao odgovor v. d. načelnika Gradske uprave za saobraćaj i puteve Đorđa Basarića. Međutim, u odgovoru se na navode planovi u vezi sa parkingom na Petrovaradinskoj tvrđavi, već se navode članovi gradske odluke.

Tako se utvrđuje da je parking na Petrovaradinskoj tvrđavi određen kao “opšte parkiralište van sistema naplate”, a potom se navodi šta je zabranjeno.

“Članom 23. Odluke o javnim parkiralištima na teritoriji Grada Novog Sada, propisane su zabrane koje se odnose na javna parkirališta, a između ostalog to su i ostavljanje neregistrovanih vozila i vozila bez registracionih oznaka, odnosno vozila čijoj registracionoj nalepnici je istekao rok, parkiranje suprotno saobraćajnoj signalizaciji, parkiranje odbačenog ili havarisanog vozila”, dodaje se u odgovoru.

Zaključuje se i da sprovođenje odluke kontroliše Gradska uprava za inspekcijske poslove “putem inspektora za kontrolu drumskog saobraćaja i komunalnog milicionera”.

Pre više od jedne decenije, postojali su planovi da se na Petrovaradinskoj tvrđavi ugrade displeji koji će pokazivati koliko ima slobodnih mesta, kao i stubići koji će onemogućiti parkiranje na zelenim površinama. Pre toga je Skupština grada bila zabranila parkiranje, zbog procene da visoka frekventnost saobraćaja oštećuje tunele, a prostor su mogla da koriste samo hitne službe, vozila za snabdevanje i oni sa dozvolom.

Vulin je jedan od malobrojnih odbornika, a praktično jedini iz vladajuće većine, koji postavlja pitanja u Skupštini grada. U poslednjih godinu dana učinio je to u nekoliko navrata, fokusirajući se na Petrovaradin, pa je tako pitao kada će sa Mišeluka biti izmešteni ljubitelji motora i automobila, ali je ukazao i na to da se urbanizacijom Petrovaradina “ponavljaju greške koje su napravljene sa Novom Detelinarom”, kada je u pitanju parking.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay