Početna Gradske teme Održan sastanak gradonačelnika sa predstavnicima fabrike čokolade i Tehnološkog fakulteta

Održan sastanak gradonačelnika sa predstavnicima fabrike čokolade i Tehnološkog fakulteta

0

Gradonačelnik Novog Sada održao je sastanak u Gradskoj kući sa predstavnicima kompanije „Barry Callebaut” i Tehnološkog fakulteta.

Na sastanku je bilo reči o saradnji ove obrazovne ustanove i švajcarske kompanije koja uskoro otvara svoju fabriku u Novom Sadu.

– Saradnja sa najvećom svetskom kompanijom u oblasti proizvodnje čokolade „Barry Callebaut” se realizuje na obostrano zadovoljstvo, u smislu transfera znanja u oba smera. S jedne strane, studentima će ovo biti neprocenjivo, jer će imati svakodnevno priliku da učestvuju u procesu proizvodnje, dok će fabrici značiti naš naučno-istaživački rad i njegova implementacija u dalje poslovanje – rekla je prof. dr Biljana Pajin.

Dodala je da ova ustanova obrazuje studente iz različitih oblasti, a neke od oblasti su prehrambeno inženjerstvo i tehnologija kondistorskih proizvoda.

Tehnološki fakultet kao vodeća naučno-istraživačka i obrazovna institucije već dugi niz godina sprovodi projekte u saradnji sa privredom, a nedavno je potpisan i Memorandum o saradnji sa kompanijom „Barry Callebaut” koji obuhvata okvir za unapređenje obrazovanja studenata. Sagovornici su na sastanku razmatrali i realizaciju saradnje Odeljenja za konditorske proizvode sa kompanijom „Barry Callebaut” kroz prikaz dosadašnjih aktivnosti i planiranje buduće saradnje. Tom prilikom predstavljena je i akreditovana Laboratorija za ispitivanje prehrambenih proizvoda.

– Što se tiče saradnje sa fakultetom, svakako smo vrlo zahvalni profesorki Pajin, laboratoriji mikrobiološkoj, koja nam je trenuto puno pomogla u razvoju naših metoda i postavljanju kontrole kvaliteta u fabrici koja već funkcioniše kao i tehnologiji za konditorske proizvode. Sardanja je već počela. Očekujemo još mnogo razvojnih projekata – rekla je glavna menadžerka za kontrolu kvalileta fabrike „Barry Callebaut” Jelena Jurić.

Gradonačelnik je istakao da mu je puno srce nakon pozitivnih informacija koje je dobio od ljudi iz fabrike, ali i od Tehnološkog fakulteta.

– Stižu nam odlične vesti iz kompanije „Barry Callebaut”, a to je da uskoro počinje proizvodnja u ovoj fabrici čokolade u kojoj će biti zaposleno preko 100 radnika – rekao je Vučević.

Izvor: Nsuzivo.rs
Foto: Pixabay