Početna Gradske teme Održan štrajk upozorenja radnika GSP-a

Održan štrajk upozorenja radnika GSP-a

0

Juče je održan štrajk upozorenja radnika Gradskog saobraćajnog preduzeća, koji su nezadovoljni stanjem u toj gradskoj firmi.

Na sat vremena, od 13 do 14 časova, stali su autobusi na pojedinim linijama u gradu i čekali na okretnicama.

Podsetimo, nezadovoljni radnici traže povećanje plata i smenu rukovodstva, a najavljuju i generalni štrajk ukoliko se njihovi zahtevi ne ispune.

S druge strane, direktor GSP-a Milan Stanivuković smatra da je u pitanju politički orkestriran potez i navodi da nema razloga za štrajk jer je preduzeće stabilno, a plate redovne.

On je rekao da su obavljeni pregovori sa štrajkačkim odborom sindikata “Nezavisnost”, ali i da pored uloženih napora, do obustave štrajka nije došlo. Predstavnici sindikata su došli na sastanak kako bi ispunili zakonsku formu, i nisu bili spremni da naprave bilo kakav kompromis.

Prvi zahtev je zahtev za povećanje plate koji nismo u mogućnosti da ispunimo obzirom da je na snazi zakon kojim su zarade ograničene i umanjene. Svega toga su svesni i štrajkači, a prema njihovim rečima štrajk je jedini način da skrenu pažnju na sebe i da nema ničega uperenog protiv rukovodstva, gradonačelnika i države. Ovom prilikom napominjemo da JGSP “Novi Sad” ima najveće prosečne plate vozača u Srbiji i da se one redovno isplaćuju, pored toga im je danas, kao i više puta do sada, rečeno da će im u junu mesecu biti isplaćena solidarna pomoć, koja kada se pretvori u procente, iznosi 7-8 odsto povećanja zarade na godišnjem nivou“, navodi Stanivuković.

On ističe da razume da su vozači u ovoj firmi nekada imali platu 700 evra, a da ona danas iznosi manje od 500, da su mnogi pod kreditima, da je njihova cena rada na inostranom tržištu višestruko veća, i da bi svi oni želeli da voze nove autobuse. Ali, kako dodaje, zbog kupovine socijalnog mira velikim platama u prošlosti i neulaganjima u ovo preduzeće rukovodstvo sada vraća dugove i u skladu sa mogućnostima obnavlja vozni park.

Drugi zahtev je zahtev za reorganizaciju preduzeća, a koji nema nikakve veze sa sindikalnim delovanjem. O njemu praktično nismo ni razgovarali, jedina tema je bila povećanje plata. Podsećanja radi, dolaskom ovog rukovodstva, reorganizacija preduzeća je u velikoj meri završena, preko 50 ljudi je manje u administraciji, a broj vozača i mehaničara je veći nego ikada u istoriji preduzeća“, navodi Stanivuković i zaključuje da su u preduzeću odlučili da ne šalju zamene, odnosno vozače koji su želeli da voze, jer nisu hteli da dođe do sukoba među radnicima, a da su pojačali rad dispečera i otpravnika, kako bi prevoz posle 14 časova nastavio da se odvija po redu vožnje.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay