Početna Gradske teme Održana konferencija “Novi Sad otvara vrata”

Održana konferencija “Novi Sad otvara vrata”

0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je konferenciji “Novi Sad otvara vrata” koja kao deo letnjeg programa OPENS 2019 ima za cilj unapređenje omladinske politike u Novom Sadu. Ona je zamišljena kao prostor u kom donosioci odluka i mladi mogu zajedno da diskutuju o temama koje su od značaja za mlade.

Učesnici ovogodišnje Konferencije razgovarali su o značaju titule Omladinska prestonica Evrope, o omladinskoj politici i o kompetencijama potrebnim za saradnju sa relevantnim akterima omladinske politike.

– Današnji skup je samo jedan u nizu događaja koji se tiču realizacije projekta OPENS 2019, a povodom toga stigli su nam gosti iz Evrope, regiona, iz državnih institucija, kao i učesnici iz različitih omladinskih organizacija. Ova Konferencija je samo prirodni sled koncepta koji je pokrenut Sajmom omladinskog turizma i dobijanjem titule Omladinska prestonica Evrope 2019. Mi idemo sigurnim koracima, dobro izbalansiranim tempom ka realizaciji onoga što nas očekuje za dve godine. Benefiti koje Grad ima, ne samo od Omladinske prestonice Evrope, već i od Evropske prestonice kulture, su nemerljivi, a i podaci koji su stigli za period od prvih pet meseci ove godine govore u prilog tome da značajno raste broj turista koji posećuju Novi Sad. Samo u periodu od januara do maja, u odnosu na prošlu godinu u istom intervalu, broj ljudi koji su posetili naš grad veći je za 9,1 procenat – rekao je Vučević i naglasio da je sada duplo veći budžet za oblast omladine u okviru Gradske uprave za sport i omladinu i da samo raste njegovo učešće u ukupnom budžetu, jer je u tom delu napravljen najveći iskorak.

Prisutnima su se obratili i pomoćnica ministra omladine i sporta Snežana Klašnja, Aleksandar Knežević iz Ministarstva spoljnih poslova, članica upravnog odbora Evropskog omladinskog Foruma Kristen Aigro, predsednik savetodavnog tela za mlade Saveta Evrope Marko Grdošić, Ivan Petrović kao predstavnik EXIT festivala i koordinator Omladinske prestonice Evrope 2019 Vukašin Grozdanović.

Nakon uvodnih obraćanja koja su se odnosila na značaj titule Omladinska prestonica Evrope usledile su diskusije “Omladinska politika sa lokalnog ka globalnom nivou” i “Kompetencije potrebne za saradnju sa relevantnim akterima omladinske politike”.

Izvor: RTV
Foto: novisad.rs