Početna Gradske teme Održana konferencija SERBIA GOES GREEN: Zorana Mihajlović – Budućnost za Srbiju su...

Održana konferencija SERBIA GOES GREEN: Zorana Mihajlović – Budućnost za Srbiju su zelena radna mesta i zelene investicije

0

Danas je u punoj Svečanoj Sali Skupštine grada Beograda po sedmi put održana konferencija Serbia Goes Green (Srbija postaje zelena) posvećena zaštiti životne sredine i očuvanju prirode koja nas okružuje, u organizaciji Color Media Communications. Generalni pokrovitelj konferencije je Ball Pakovanje. Zvanična banka konferencije je NLB Komercijalna Banka. Konferenciju su podržali i GIZ Srbija, YUnet  Coca-Cola i Delta Holding.

Zvanicama i gostima konferencije na početku se obratio domaćin, gradonačelnik Beograda, dr Zoran Radojičić rečima da želimo zeleniji Beograd ali to mora biti na ekonomski održiv način.

Grad Beograd je u prethodnom periodu uradio mnogo za zaštitu životne sredine. Gradonačelnik je istakao više projekata vrednim pomena u ovoj oblasti. Aktivnim zasađivanjem drveća i projektom Drvo za Beograd približavamo se cilju od 25% zelenih površina u urbanom delu Beograda. Preko 5 milijardi evra je potrebno ulaganja u zaštitu životne sredine i unapređenje ekologije u našem gradu. ukoliko želimo da se približimo evropskom standardu. Takođe, do 2030. godine smo se obavezali kao grad da smanjimo emisiju gasova za 40%.

“Želimo da radimo konkretne stvari koje nas vode zajedničkom cilju – Zeleni Beograd. Beograd i Srbija će sigurno u narednom periou biti još zeleniji sa još višim standardima životne sredine” – zaključio je Radojičić.

H.E. Kimmo Lähdevirta, ambasador Finske u Srbiji je u svom izlaganju rekao da Finska snažno podržava zelenu tranziciju Srbije što potvrđujemo i danas. Prošle godine smo sa nordijskim partnerima u četiri grada Srbije, uključujući i Beograd održali konferencije na kojima smo pričali sa predstavnicima javne uprave, kompanijama i zainteresovanim građanima o temama cirkularne ekonomije koje su jako važne za zelenu tranziciju Srbije.

“Bolji kvalitet života za građane Srbije kao i bolje ekonomsko okruženje doneće nove i značajne zelene investicije. Pomoći ćemo Srbiji da dostigne najviši evropski standard u zaštiti životne sredine. Građani danas traže više od vlasti, žele zdraviju okolinu i žele da se ispuni Zelena agenda kojoj smo svi u Evropi posvećeni” – zaključio je H.E. Lähdevirta.

Konferenciju je zvanično otvorila Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike.

Država se opredelila pre svega kroz svoj zakonodavni okvir da se okrene zelenoj ekonomij. Zakon o klimatskim promenama, novi zakonodavni okvir u oblasti energetike i rudarstva. Srbija prvi put ima zakon o obnovljivljim izvorima energije.  Zakon o energetici je usklađen sa evropskim standardima koji su okvir zdravije životne sredine u budućnosti.

“Naša vizija je da Srbija bude dekarbonizovana 2050. godine jer nije realno da to bude ranije. Ali jeste realno da do 2030. Srbija ima smanjenje proizvodnje električne energije iz termo kapaciteta i sugurno povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije” – navela je Mihajlović.

Potreban je jedan zajednički društveni konsenzus da razmišljamo šta mi činimo da sredina bude zdravija. S jedne strane, smanjenje potrošnje energije po jedinici proizvoda, da energetska efikasnost bude mnog veća nego što je danas. S druge strane koliko je pitanje zaštite životne sredine pitanje opstanka naše zemlje ili bilo koje druge.

“Moramo da shvatimo da je naša budućnost da možemo da imamo zelena radna mesta, da se tako brzo razvijamo upravo sa zelenim investicijama” – zaključila je Mihajlović.

“Sigurno je da će se buduća vlada baviti pitanjima zelene energetske tranzicije i zelene ekonomije u Srbiji u narednom periodu”. – zaključila je Mihajlović.

CIRKULARNA EKONOMIJA U SRBIJI – Modeli i primeri dobre prakse je prvi panel konferencije u kome su učestvovali Nenad Đurđević, komercijalni direktor za Rusiju, Jugoistočnu Evropu i Tursku, Ball Corporation, Tisa Čaušević, menadžerka za javne i regulatorne poslove u kompaniji Coca-Cola HBC Srbija i Crna Gora i Siniša Mitrović, direktor Centra za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije. Moderirirala je Olivera Stefanović Stanković, Proglas public relations agency.

Nenad Đurđević je ispred “Ball Corporation”, kao uvodničar prvog panela, prezentovao aktivnosti kompanije kroz case study “Šta sve Ball radi da bi limenka bila potpuno cirkularna?”

Panel smo zatvorili anketom na društvenim mrežama, šta građanima najviše smeta kada je reč o zagađivanju životne sredine u našoj zemlji gde su se korisnici mreža najviše glasova dali za smog u vazduhu i divlje deponije.