Početna Gradske teme Oko 6.500 Novosađana za nedelju dana primilo vakcinu protiv sezonskog gripa

Oko 6.500 Novosađana za nedelju dana primilo vakcinu protiv sezonskog gripa

0

Oko 6.500 Novosađana vakcinisalo se u proteklih nedelju dana protiv sezonskog gripa u domovima zdravlja.

Vakcinacija je počela 1. oktobra. Zakazuje se preko Kol centra, kod izabranog lekara, i besplatna je.

Koordinatorka vakcinacije u Domu zdravlja “Novi Sad ” Dragana Kostadinović kaže da su novosadski domovi zdravlja dobili oko 21.000 doza vakcina protiv gripa.

– Osim ovih 6.500 doza koje su primili Novosađani u preoteklih nedelju dana, Gerontološki centar “NoviSad” je preuzeo još 900 vakcina i vakcinisao sve svoje korisnike i zaposlene. Takođe, Dom u Veterniku je preuzeo 600 doza vakcine i vakcinisao svoje zapsolene i korisnike – navela je Kostadinović.

Kaže da je to prosek kada je vakcinacija protiv sezonskog gripa u pitanju.

– Novosađani nekoliko godina unazad imaju poboljšanu svest o važnosti vakcinacije protiv sezonskog gripa, jer komplikacije mogu ugroziti njihovo hronično oboljenje – ističe Kostadinović.

Dodaje da će 21.000 doza najverovatnije zadovoljiti ovosezonske potrebe, s obzirom da se u prethodnih 15 godina prosek utrošenih vakcina kretao oko 10.000 doza, a prošle godine je porastao na 15.000. Ukoliko to ipak ne bude dovoljno, Institut “Batut” je najavio da će postojati mogućnost dopune količina.

Kostadinović nabraja da je prioritet vakcinacija onih koji su u najvećem riziku od oboljevanja od gripa, a to su trudnice, osobe sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, metaboličkim poremećajima – uključujući šećernu bolest i gojaznost, bubrežnu disfunkciju, razne hemoglobinopatije, hronično-neurološki bolesnici, kao i maligni bolesnici, bez obzira na trenutnu terapiju i njen status.

To su i osobe sa imunosupresijom, uključujući obolele od HIV i AIDS, osobe sa presađenim organima ili oni koji su u pripremi za presađivanje organa i tkiva, kao i stariji od 65 godina koji su vrlo verovatno oboleli od hroničnih bolesti.

Kaže i da bi sezonsku vakcinu bilo dobro da dobiju i deca, omladina, stariji korisnici i zaposleni u ustanovama socijalne zaštite.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay