Početna Gradske teme OŠ “Svetozar Marković Toza” dobitnik Svetosavske nagrade

OŠ “Svetozar Marković Toza” dobitnik Svetosavske nagrade

0

Svetosavsku nagradu, najviše priznanje na polju obrazovanja u Republici Srbiji, koje prepoznaje i posebno zalaganje u organizaciji i realizaciji aktivnosti na sprečavanju širenja kovida u lokalnoj zajednici, dobila je i OŠ “Svetozar Marković Toza”.

O uspesima ove osmoletke, kako je navedeno u obrazloženju Ministarstva prosvete, svedoče brojna odličja: “Dr Đorđe Natošević”, povelja “Kapetan Miša Anastasijević”, zlatna medalja Novosadskog sajma za uspešno obrazovanje učenika i Oktobarska nagrada Novog Sada.

“U sveprisutnoj digitalizaciji pokušavamo da budemo umereni i oslonimo se na kapacitete samih učenika, dok se nastavnici trude i dodatno usavršavaju kako bi odgovorili na novo vreme”, rekla je pedagoškinja Jovana Kovačev u OŠ “Svetozar Marković Toza”. “Učešće na konkursu prvenstveno smo opravdali postignućima naših učenika i nastavnika. Dobrobit učenika je ključ našeg rada, uz otvorenost i spremnost na saradnju sa brojnim institucijama i pojedincima koji mogu doprineti kvalitetu obrazovno-vaspitnog rada. Zahvaljujući visokim rezultatima, naši učenici otvorili su vrata za učešće na raznim projektima, a jedan od njih je lane pokrenuo Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje radi obuke talentovanih đaka na Andrevlju, dok im je takmičenje u poznavanju nemačkog jezika obezbedilo putovanje u inostranstvo.”

Osim toga, kako kaže, svesni su važnosti očuvanja životne sredine, te su tako pokrenuli vertikalni uzgoj biljaka u školi, koji je dodatno podržao Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu.

“Oslanjajući se na učeničke kompetencije, snage i aktivnosti, na poseban način pokušali smo da đacima ukažemo na načine na koje može da funkcioniše jedna urbana sredina”, priča naša sagovornica, dodajući da su na to veoma ponosni. “Pored toga, naši učenici su izuzetno sposobni, svesni i samostalni, te pokreću humanitarne akcije ili učestvuju u njima. Na časovima veronauke, sa svojom veroučiteljkom napisali su već šestu zbirku pesama koja odslikava način na koji razmišljaju, njihovu spremnost za samostalno učešće u svetu i rešavanje problema.”

Prema njenim rečima, u periodu koronavirusa bili su prinuđeni da se uključe u onlajn nastavu, a njihova izvedba bi mogla da posluži kao primer dobre prakse iz tog perioda.

Nagrada kao podstrek, ali i obaveza

Direktor OŠ “Svetozar Marković Toza” Petar Narančić ponosan je što je kvalitet rada u ovoj školi prepoznat na nivou države i smatra da Svetosavska nagrada za 2022. godinu odslikava rad i trud nastavnika, učenika i roditelja petnaestak godina unazad.

“Meni je pripala čast da je primim, ali to je nagrada svih nas koji se zalažemo za što kvalitetnije obrazovanje mladih generacija”, kaže Narančić. “Kod svih nas ona izaziva mnoštvo lepih osećanja, ali nas ujedno i obavezuje da nastavimo da radimo maksimalno posvećeno i profesionalno. Obrazovanje mladih ljudi je sveti posao, a na nama je da sve svoje znanje i energiju usmerimo ka tome da od njih napravimo kvalitetne osobe, koje će u životu biti odgovorne, vredne i moralne, te tako doprinositi da naša država bude još bolja.”

Izvor: Dnevnik.rs/I. Bakmaz
Foto: Ivana Bakmaz