Početna Gradske teme Osma dodela nagrada Fondacije “Docent dr Milena Dalmacija”

Osma dodela nagrada Fondacije “Docent dr Milena Dalmacija”

0

Mladim talentovanim naučnicima dodeljene su nagrade i stipendije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, a u znak sećanja na docentkinju doktorku Milenu Dalmaciju, koja je jedna od šest mladih osoba tragično nastradalih u požaru, koji je pre osam godina zahvatio diskoteku “Kontrast”. U okviru dodele nagrada održana je i promocija knjige “Ove noći te predugo nema”.

“Tog prvog aprila sam ustao ranije nego uobičajeno. Oko sedam sati se čulo zvono na vratima. Pomislih, kome trebam tako rano nedeljom. Milena je nestala, rekao mi je Dejan. Noćas se desio požar u Kontrastu, ima povređenih” .

Ovako počinju rekonstrukciju dešavanja tragičnog događaja u diskoteci Kontrast autori knjige “Ove noći te predugo nema”, Božo i Jelena Dalmacija, roditelji nastradale Milene Dalmacije.

Knjiga je sačinjena od brojnih dokumenata kojom žele da ukažu na to da istraga nije obavljena kako treba.

“Napisali smo knjigu da bi objasnili javnosti da nešto ne štima u društvu, da se ti događaji ne ponove, da se zaoštri kontrola i građevinska i inspekcijska i sve ostalo, da imamo sigurno gde deca izlaze i gde se deca zabavljaju”, kaže Božo Dalmacija.

Pored promocije knjige, dodeljene su i tri nagrade za doktorske disertacije iz oblasti zaštite životne sredine – Marku Grgiću, Dušanu Nikoliću i Vesni Gvoić. Vrednost nagrade za dobitnike je nemerljiva, a uloženi trud ujedno i sećanje na stradalu koleginicu koja je, pre tragedije u novosadskoj diskoteci “Kontrast”, ostala upamćena kao najmlađi doktor nauka na Prirodno-matematičkom fakultetu.

“To je jedan podstrek od strane žirija koji me je izabrao da budem prvi i uspeo da prepozna i kvalitet i značaj i dao ogroman vetar u leđa da nastavim da radim ovo što sam počeo”, kaže Dušan Nikolić, dobitnik prve nagrade Fondacije ”Doc. dr Milena Dalmacija”.

“Odluka je doneta u smislu da propagiramo prave vrednosti, dakle one vrednosti kojima je Milena Dalmacija stremila, a to je znanje svaki dan rad na novim dostignućima i tako smo našli smisao da dodeljujemo nagrade ljudima koji su u punoj snazi, koji će predstavljati snagu i u ovoj državi i koji će moći da menjaju stvari”, kaže Dejan Krčmar, Fondacija ”Doc. dr Milena Dalmacija”

Fondacija “Dr Milena Dalmacija” osnovana je 2012. i već 8 godina pored nagrada, dodeljuje i stipendije najboljim studentima PMF-a.

Izvor: RTV
Foto: Wikipedia