Početna Gradske teme Oštećen spomenik borcima narodnooslobodilačkog rata iz Čortanovaca

Oštećen spomenik borcima narodnooslobodilačkog rata iz Čortanovaca

0

Spomenik posvećen borcima narodnooslobodilačkog rata iz Čortanovaca bio je meta vandala koji su spomenik bukvalno izvalili iz postamenta, navode meštani Čortanovaca.

Prema rečima Živana Pašića koji je primetio oštećenje, u Drugom svetskom ratu je poginulo 111 od 860 žitelja ovog sela, i kako kaže za lokalni portal In Medija“neće se smiriti dok se ne pronađu počinioci”.

Pašić za IN Medija kaže da je spomenik palim borcima oštećen u toku noći 5. na 6. maj. Autor spomenika je Jovan Gostović i izliven je 1953. godine.

“Noću je izvaljen iz postamenta i sad može jači vetar da ga sruši. Prijavio sam pismeno policiji ispred zavičajnog društva Kozarica. Obavestio sam Zavod za spomenike u Sremskoj Mitrovici, a direktor Ljubiša Šulaja me je uputio na opštinu da to sanira”, kaže Pašić i dodaje da je nakon toga obavestio i predstavnike lokalne samouprave.

Prema njegovim rečima, policija ima snimak sa video kamere koji je preuzela iz obližnje prodavnice koja poseduje video nadzor.

Ovo je drugi antifašistički spomenik oštećen u poslednjih desetak dana. Za 1. maj je, usled roštiljanja, oštećen i spomenik “Sloboda” na Iriškom vencu.

Izvor: 021.rs, In Media
Foto: In Media