Početna Gradske teme Otkazali pacijentima hemoterapiju zbog nedostatka citostatika

Otkazali pacijentima hemoterapiju zbog nedostatka citostatika

0

institut-sremska-kamenica-ikvbv-jpg_

Juče je na Institutu za onkologiju Vojvodine pacijentima koji su primali hemioterapiju rečeno da više nema važnog citostatika 5-fluorouracila i da danas ne dolaze terapiju. Kako su “Dnevniku” javili pacijenti, oni su juče dobili terapiju, a rečeno im je da je danas i sutra neće primiti zbog nedostatka citostatika i da za tri nedelje provere da li je on nabavljen.
S nestašicom citostatika 5-fluorouracila je bilo problema i prethodnih godina. Iz Instituta za onkologiju Vojvodine tvrde da su juče pacijenti, uključujući i one na terapiji 5-flurouracilom, primili svu predviđenu hemioterapiju. Pacijenti koji nastavljaju sledeći ciklus terapije redovno su zakazani, tvrde, za nastavak terapije koji se obavlja nakon tri ili četiri nedelje pauze po redovnim medicinskim indikacijama i protokolima lečenja.
No, da je zaista bilo problema s nestankom ovog za obolele od karcinoma važnog citostatika, svedoči i činjenica da su svi jučerašnji pacijenti na hemioterapiji naknadno tokom jučerašnjeg dana telefonom pozivani da danas dođu na nastavak terapije. Potvrdili su to i pacijenti koje su iz Instituta u Sremskoj Kamenici telefonom obavestili da su nabavili citostatik te da će obaveznu terapiju dobiti na vreme.
Kako su objasnili iz Instituta za onkologiju Vojvodine, “u cilju neometanog obezbeđivanja kontinuiteta pravovremenog lečenja pacijenata na terapiji tim lekom, obezbeđena je potrebna količina citostatika 5-fluorouracila za sve pacijente, tako da će njihova juče započeta terapija danas biti nastavljena”.
Institut za onkologiju Vojvodine očekuje hitnu isporuku 5-fluorouracila od dobavljača već tokom današnjeg dana i to količine potrebne za naredni mesec. U Institutu tvrde da je problem s nedostatkom ovog citostatika nastao zbog toga što ugovoreni dobavljači, izabrani na centralnoj javnoj nabavci Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, nisu blagovremeno isporučili 5-fluorouracil. Institut je, tvrde, o tome na vreme obavestio Republički fond za zdravstveno osiguranje.
Osim tog citostatika, Institut za onkologiju Vojvodine u ovom trenutku ima sve ostale važne lekove za lečenje pacijenata obolelih od karcinoma jer je na vreme iskazao potrebe i RFZO ih je prihvatio.

Autor: Dnevnik