Početna Gradske teme Otvaranje Kulturnog centra “Svilara” 23. oktobra

Otvaranje Kulturnog centra “Svilara” 23. oktobra

0

Novi Sad je titulu Evropske prestonice kulture dobio na jučerašnji dan – 13. oktobra 2016. godine, pa je simbolično ovaj datum izbran za početak ključne faze u obnovi i razvoju Kineske četvrti.

Predstavljajući dvogodišnje rezultate rada Fondacije “Novi Sad 2021”, direktor Nemanja Milenković istakao je da, prema oceni briselskog Panela eksperata zaduženog za izbor i rad evropskih prestonica kulture, pripreme Novog Sada za 2021. godinu teku veoma dobro.

– “Kineska” je metafora projekta “Novi Sad 2021”. Baveći se činjenicama, utisci su ostali u delu subjektivnih interpretacija. Tako i sada, pozitivne činjenice o našem radu od nezavisnih eksperata nama ostavljaju samo prostor za utisak da smo na dobrom putu i da ćemo na taj način nastaviti da radimo sve do 2021. godine – kazao je Milenković.

On je najavio da će 23. oktobra biti otvorena Kulturna stanica “Svilara” na Podbari, a naredne godine još dve – “OPENS” u Kineskoj četvrti i “Klisa”.

Milenković je rekao da je Fondaciji preostalo da pojača segment razvoja publike i marketinga, a da su nezavisni eksperti kazali da je infrastrukturni deo projekta čak i preambicizan.

Doc. dr Miroslav Vujičić i doc. dr Sanja Kovačić, članovi tima za evaluaciju koji čine nezavisni eksperti Univerziteta u Novom Sadu, predstavili su način istraživanja i rada ovog tima.

– Veoma je dobro što je proces evaluacije krenuo na vreme da bi se jasno iskazali rezultati gde je Novi Sad bio na početku procesa, a gde će biti posle 2021. godine, jer će se time ocenjivati značaj dobijanja titule za naš grad – objasnio je profesor Vujičić.

Da se već sada među građanima beleži jasno pozitivan stav o tituli koju je poneo naš grad (više od 80 odsto građana), navela je dr Sanja Kovačić, i dodala da su efekti titule EPK po grad prepoznaju kao pozitivni, pogotovo kada je reč o razvoju kulturne ponude u gradu, decentralizaciji kulture, uključivanja građana, kao i o razvoju turizma, jer je 96 odsto ispitanika istaklo te dobre strane Evropske prestonice kulture.

Izvor: Dnevnik
Foto: Fondacija Novi Sad 2021