Početna Gradske teme Otvorena organska ulica na Ribljoj pijaci

Otvorena organska ulica na Ribljoj pijaci

0

4187-organska-pijaca-s-jovanovic-2

Organska ulica, prva u našem gradu, otvorena je na Ribljoj pijaci između robnog i zelenog dela, a na desetak tezgi sugrađani će tokom cele godine moći da pazare organsko voće, povrće i žitarice proizvedene u Vojvodini.

Po rečima direktora “Tržnice” Miloša Tubića, svi proizvođači imaju sertifikat, pa kupci mogu biti sigurni da se radi o organskoj proizvodnji.

Zakup tezgi organizovan je putem licitacije, a kako bi smo pomogli proizvođačima sve tezge u organskoj ulici klasifikovli smo u treću kategoriju, šo znači da im je pijačarina za trećinu jeftinija“, kazao je Tubić

“Zbog velike potražnje, organski proizvođači neće imati dovoljno robe da je prodaju svakog dana, pa će se na pijaci najverovatnije nalaziti samo četiri ili pet dana nedeljno.”

4187-organska-pijaca-s-jovanovic-3

Svoje organske proizvode Novosađanima i njihovim gostima ponudiće gazdinstva iz Futoga, Temerina, Čeneja, Pivnica, Futoga, Kisača, Subotice i Oroma. Po rečima zastupnika najvećih proizvođača organske hrane “Vozar”, “Mamužić” i “Farago” Željka Popovića, 42 hektara, koje oni obrađuju, predstavlja 90 odsto organske proizvodnje u Vojvodini.

Pre 11 godina počeli smo sa organskom proizvodnjom i tada su nam se svi smejali, jer su smatrali da je to nemoguć i neisplativ poduhvat. Ispostavilo se da je to jedini biznis u Srbiji koji ima rast prodaje. Za ovih 11 godina edukovali smo veliki broj kupaca o značaju organske hrane, a samo u Novom Sadu imamo stalnih 2.000 kupaca. Primetno je da se sve veći broj mladih okreće organskoj ishrani. S obzirom na visoke cene, ne može svako to sebi da priušti. Ponekad nam je neprijatno kada nam pred tezge stanu penzioneri kojima pozli kada čuju kakve su cene“, kazao je Popović.

Kako je objasnio, cena proizvoda uslovljena je cenom proizvodnje, a skupo je sve od semena, do bio preparata, kojima se tretiraju proizvodi, ali i radne snage, jer se u organskoj proizvodnji sve radi ručno.

4187-organska-pijaca-s-jovanovic-4

Za kilogram organskog krompira proizvođači traže 150 dinara, paprika babura je 200, paradajz 150, kupus 120, a crni luk 180 dinara. Bundeva košta 150 dinara po kilogramu, cvekla 130, zelena salata 40 po komadu, dok je kukuruz 30 dinara. Na tezgama se može naći i sezonsko voće, a za kilogram jabuka kupci će morati da izdvoje 200 dinara, koliko koštaju i kruške i grožđe. Organski proizođači sugrađanima nude i gotovu zimnicu. Yem od malina u pakovanju od 200 grama košta 200 dinara, pola kilograma kompota od ringlova je 200 dinara, a flaša kuvanog paradajza 180 dinara.

Po rečima Popovića kupci, koji se po prvi put susreću sa organskim proizvodima, prilikom kupovine najvažnije je da pogledaju da li na pakovanju stoji oznaka organskog proizvoda. Takođe, bitno je da se raspitaju ko je proizvođač i da li ima sertifikat, jer je to jedini način da budu sigurni da su kupili organsko voće ili povrće.

Autor i foto: mojnovisad.com