Početna Gradske teme Otvoreno novo sedište Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka

Otvoreno novo sedište Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka

0

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je otvaranju novog sedišta Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka koje se nalazi u Ulici Arse Teodorovića br. 11 u Novom Sadu. U toku 2022. godine Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove izvela je radove na tekućem održavanju na objektu, kao i radove na rekonstrukciji fasade i krova, za potrebe tog Zavoda koji se bavi očuvanjem, unapređenjem i razvojem kulture vojvođanskih Slovaka.

“Grad je, preko svoje Uprave za imovinu, uspešno priveo kraju projekat uređenja prostora u Ulici Arse Teodorovića koji će koristiti Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka. Zajedno vodimo računa o svim građanima, uvek posebno uvažavajući nacionalne manjine koje vekovima žive u Vojvodini i našem gradu, u skladnom suživotu. Кao lokalna samouprava, trudimo se da izađemo u susret i potrebama slovačke nacionalne manjine. Jedan od primera tog razumevanja i saradnje, jeste upravo i ova investicija za koju je Grad Novi Sad izdvojio iz budžeta skoro 38 miliona dinara. Nadam se da će ovi novi, lepši uslovi rada Zavoda za kulturu uticati povoljno na njihov rad na očuvanju kulturnog nasleđa Slovaka, njihovih etničkih, verskih i jezičkih posebnosti, kao i tradicije”, rekao je gradonačelnik Milan Đurić.

U okviru otvaranja novih prostorija, upriličen je i kulturno-umetnički program, a prisutne su pozdravili i pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević, direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka Vladimir Francisti, predsednica saveta slovačke nacionalne manjine Dušanka Petrakova i zamenica ambasadora Slovačke ambasade Monika Podsklanova Šuhajdova.

U toku prošle godine, Gradska uprava za imovinu izvela je radove na tekućem održavanju, kao i radove na rekonstrukciji fasade i krova. Time su korisnici Кulturnog centra dobili uređene prostorije, novu stolariju i sanitarnu opremu. Zavod za zaštitu spomenika kulture je nadzirao radove na fasadi kako bi bili izvedeni u skladu sa posebnim uslovima, tako da je sada 142 kvadrata sređenog, modernog prostora spremno da bude ispunjeno brojnim programima i da predstavi bogatu kulturu Slovaka. Pokrajinski sekretarijat za kulturu je obezbedio dodatna sredstva za opremanje novog sedišta i povećao budžet Zavoda čime je značajno olakšao njegovu delatnost.

Izvor: NoviSad.rs
Foto: NoviSad.rs