Početna Gradske teme Otvoreno sedište Udruženja veterana “Košare”

Otvoreno sedište Udruženja veterana “Košare”

0

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, zajedno sa ministrom odbrane i potpredsednikom Vlade Republike Srbije Milošem Vučevićem, prisustvovao je otvaranju sedišta Udruženja veterana “Košare” na Bulevaru Mihajla Pupina 19 u Novom Sadu.

“Ne može se na dovoljno upečatljiv način odati priznanje onima koji su svojom hrabrošću i ličnim primerom ispisali najsvetlije stranice hrabrosti, čojstva, junaštva i rodoljublja. Od kako je na čelu naše zemlje Aleksandar Vučić, mi ponosno govorimo o bici na Košarama, za razliku od onih pre nas koji su o tome ćutali. Bitka na Košarama, koja je u ranijem periodu bila nepravedno zapostavljena, sada se redovno obeležava, kao herojski podvig koji je zadužio celu Srbiju. Veterani sa Košara, hrabro i požrtvovano su se borili za bolji život svih građana Srbije. Najmanje što mi danas možemo da uradimo jeste da se potrudimo i uložimo napor da stvorimo prilike i mogućnosti za bolji život njih i njihovih porodica. To je naša obaveza i moralna dužnost. Podrška Udruženju veterana sa Košara ni u budućnosti neće izostati, jer Novi Sad i Srbija od 2012. godine ne zaboravljaju svoje junake. Današnje otvaranje prostorija Udruženja predstavlja samo malu zahvalnosti za sve one koji su za svoj narod časno nosili uniformu i podneli veliku žrtvu”, rekao je Milan Đurić i dodao: “Dodatni, mali doprinos za sve ono što su učinili je inicijativa koju će podneti Grad Novi Sad da ulica u našem Gradu i jedna nova osnovna škola dobiju naziv po bici na Košarama i junacima koji su bili deo ove velike borbe za našu zemlju.”

Ministar odbrane i potpredsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević naglasio je da je podrška Udruženju jedan prirodan i pristojan proces da kažemo hvala ljudima koji su se borili za sve nas.

“Svi smo bili izloženi NATO agresiji marta 1999. godine, ali priznaćemo da je nekima bilo ipak teže jer su na njih pucali i jer su bili izloženi kopnenoj agresiji. Drago mi je da je u centru Novog Sada otvoren ovaj reprezentativni prostor koji će pre svega odisati slogom i jedinstvom, i da će imati jedan potpuno otvoreni koncept gde će nove generacije, koje ne treba nikada da dožive to što su učesnici Košara doživeli, da razumeju šta se to desilo i zašto se to dešavalo. Hvala gradonačelniku Đuriću i Gradu Novom Sadu na svemu što su uradili za ovo Udruženje, i verujem da će ove prostorije odisati energijom ljudi koji će ih posećivati”, rekao je Vučević.

Tom prilikom, predsednik Udruženja veterana “Košare” Ivan Antić zahvalio se ministru Vučeviću i gradonačelniku Đuriću na velikoj podršci koju su dobili i istakao da su neki od ciljeva Udruženja prikupljanje i raspoređivanje novčanih sredstava od donatora i drugih za borce sa Košara i ratne vojne invalide, kao i za članove njihovih porodica, organizacija stručnih skupova, savetovanje i pružanje pravne pomoći, negovanje tradicije svih jedinica učesnica bitke na Košarama, kao i razvijanje saradnje sa državnim organima, organizacijama, institucijama, udruženjima i savezima i drugo.

Izvor: NoviSad.rs
Foto: NoviSad.rs