Početna Gradske teme Ozelenjavanje kampusa u Novom Sadu

Ozelenjavanje kampusa u Novom Sadu

0

Da drveće danas nazivaju zelenim zlatom i da ima ogroman značaj, pokazali su studenti na akciji oplemenjivanja zelenih površina novim sadnicama. Učestvovali su studenti sa DIF-a, Pravnog, Prirodno-matematičkog, Tehnološkog fakulteta i Udruženja studenata Republike Srpske.

Više od stotinu studenata novosadskog univerziteta, koji žive u studentskim domovima, u saradnji sa radnicima “Gradskog zelenila”, posadili su više desetina sadnica jasena i ukrasne šljive. Novo drveće posađeno je u blizini studentskih domova i u kampusu.

“Moramo da priznamo da smo maksimalno podržali akciju Studentskog centra, i da smo se rado odazvali pozivu da budemo tu i eto da na ovaj mali način koji je itekako koristan doprinesemo ovoj akciji prilikom čega će se zasaditi negde oko 10 odnosno 20 hiljada stabala u toku prošle i ove godine, drago nam je da je to prepoznato od studentskog centra i da ćemo na ovaj način da podržimo kvalitet života studenata u Novom Sadu,” kaže Bojan Rašković, predsednik Studentskog parlamenta Novog Sada.

Do sada je u sklopu projekta oko Univerzitetskog kampusa posađeno 150 stabala drveća, 5000 stabala šiblja, rekonstuisano je blizu 3000 kvadrata travnjaka, a na pojedinim mestima obezbeđene su kante za otpatke i klupe za odmor.

“Ovom akcijom mi pomažemo da tako kažem zelena pluća Novog Sada stavljamo po neku bronhiju ili bronhiolu na pluća Novog Sada i jačamo potencijal da Novi Sad bude ono što jeste i ono što zaslužuje da bude lep grad za život,” napominje Zoran Martinović, direktor Studentskog centra u Novom Sadu.

“Kako bi Novi Sad bio što zeleniji i što pristupačniji za život građana, mi smo na tome radili u prethodnom periodu intezivno, nadovezujući se na akciju koja je započeta još u novembru 2019-te godine, “Zasad za novi Sad”, Novi Sad je svakim danom sve zeleniji i veliki broj sadnica je posađen tokom prošle godine a tako nastavljamo i ove godine,” dodaje Jelena Prica, JKP Gradsko zelenilo.

U poslednjih nekoliko godina, Grad Novi Sad stavlja akcenat na ozelenjavanje površina, kako bi na taj način grad bio zdraviji za život, ali i radi dobrog pozicioniranja na zelenoj mapi regiona i Evrope.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay