Početna Gradske teme Planinarski dom na Popovici postaje edukativna oaza za najmlađe

Planinarski dom na Popovici postaje edukativna oaza za najmlađe

0

Svaki planinar ili ljubitelj prirode voli tokom, ili posle šetnje da svrati na neko lepo mesto kako bi napravio predah i osvežio se.

Planinarski dom „Dr Radivoj Simonović“ na Fruškoj gori poslednjih godina nije bio baš funkcionalan za tu svrhu, ali je od sada, u novom sjaju spreman da se u njemu uživa. U godini kada Planinarsko–smučarsko društvo „Železničar“ iz Novog Sada obeležava sedam decenija postojanja jedan od planova bio je i renoviranje ovog zdanja na Popovici, ušuškanog pored jedne od najprometnijih staza, uvek na krajičku oka prolaznicima, ali, nažalost ne često posećen, zbog uslova koji nisu bili baš zadovoljavajući. Veliki je, zahtevan i skup posao jedan dom preurediti da bude funkcionalan, ali „Železničar“ je u ovu priču ušao odlučno i sada „Dr Radivoj Simonović“ može da bude lepa opcija za sve koji se nađu u blizini.

– Prvi deo renoviranja trajao je tri meseca – kaže predsednik PSD „Železničar“ Nedeljko Rodić. – S obzirom na to da imamo odličnu saradnju sa Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu, studenti su nam se pridružili u poslu koji nije bio nimalo naivan. Trudili smo se da prvo osposobimo spoljašnji deo, pa smo izbacili dosta šuta, granja, prešli smo teren frezom kako bi trava mogla lepo da nikne i doterali smo zelenilo. Kupili smo stolice, grede i daske pa smo napravili i nove stolove. Izgradili smo roštilj i što je bitna stavka, srušili smo stari poljski toalet i izidali novi, sa pločicama, koji ima i deo za tuširanje i pri kraju su samo završni radovi, koji će, nadamo se, biti gotovi sledeće sedmice.

Kada je reč o unutrašnjosti doma, posla je bilo na pretek. Obnovljeni su najpre hodnik i glavna, najveća prostorija, a sledeće su na redu, u zavisnosti i od finansija, kuhinja i tri sobe sa smeštajnim kapacitetom od deset do petnaest spavaćih mesta.

– Ovo je stara građevina od blata i slame, pa smo lupali zidove i skidali plafon, a posle smo zidali i postavili nove elektroinstalacije, da bismo na kraju uredili enterijer – opisuje Rodić.

Na plafonu su ostale autentične grede, sada u novom sjaju, koje daju pravi planinarski šmek domu, kakav i treba da ima. S obzirom na to da je sada funkcionalan, dom „Dr Radivoj Simonović“ dobiće osim osnovne još jednu namenu.

– Ideja je da ovo mesto bude u potpunosti podređeno deci i da ima edukativno–sportski karakter, kao i da bude jedna vrsta info–pulta – otkriva Rodić. – Želimo da ovo bude lokacija za predah na koju svako može da svrati da se osveži, a radićemo na tome da osnovce i srednjoškolce izvedemo u prirodu. Nastavićemo da razvijamo planinarstvo, jer svako ko želi da se upusti u bilo koju avanturu u planini treba da prođe bar osnovnu obuku, koju mi organizujemo godinama. Već smo imali jednu u maju upravo u ovom domu, a drugu ćemo na istom mestu održati u septembru.

„Železničar“ je organizator Fruškogorskog maratona, pa će posetiocima ovog doma biti dostupni i trekovi svih staza te manifestacije, kao i brošure i knjige o Fruškoj gori koje će moći da koriste. Iznajmljivanje bicikala je još jedna od ponuda koja će biti na raspolaganju. Dom se nalazi na odličnoj lokaciji jer je na jednoj strani vidikovac Orlovo bojište, a na drugoj jezero. Glavni akcenat svakako će biti na aktivnostima za najmlađe.

– Organizovaćemo edukativne kampove za decu, na kojima će se upoznati sa svim što je važno kada je u pitanju boravak u prirodi, počev od postavljanja šatora, vezivanja čvorova, do biljnog i životinjskog sveta. U dvorištu ćemo napraviti mali amfiteatar za radionice, koji će biti i bioskop na otvorenom i mesto za predstave. Ove godine ćemo održati dva kampa, jedan krajem jula, drugi u avgustu, a kada osposobimo sobe moći ćemo da radimo i dvodnevne, kao i da ih organizujemo i zimi.

U planu je i mali adrenalin park za osnovce ispred doma, kao i veštačka stena za penjanje.

– Neće to biti velika površina za park, ali sasvim dovoljna, sa svim preprekama i rekvizitima na kojima će deca moći da razvijaju motoričke sposobnosti. Predviđeno je da u domu svako dete nađe odgovarajući kutak za uživanje, a roditelji će u svakom trenutku biti sigurni da su im mališani u pravim rukama.

Svakog petka, subote i nedelje dom „Dr Radivoj Simonović“ otvoren je za prolaznike koji žele da predahnu u lepoj hladovini, a kada se okončaju završni radovi na toaletu, što se očekuje već sledeće sedmice, počeće i program sa angažovanjem difovaca.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay