Početna Gradske teme Planira se proširenje policijske škole u Sremskoj Kamenici

Planira se proširenje policijske škole u Sremskoj Kamenici

0

Dok se priprema ponovno otvaranje Srednje škole policije u Sremskoj Kamenici, Novi Sad je stavio na javni uvid urbanistički plan uređenja i proširenja kompleksa.

Kompleks Centra za osnovnu policijsku obuku obuhvata 14,13 hektara, a do 2007. godine tu je bila Srednja škola unutrašnjih poslova “Pane Đukić”. Srednja škola se sada ponovo formira, ali u ovom planu se to ne pominje jer je izrada počela u aprilu prošle godine, nekoliko meseci pre odluke Vlade Srbije da se mladi policajci ponovo obučavaju četiri godine. Srednja škola bi trebalo da počne sa radom ove jeseni.

Iako u planu nema pomena da će to ponovo biti Srednja škola, sve što se dodaje kao novina trebalo bi da bude u funkciji proširenja kapaciteta. U osnovi, kada se pogleda plan iz 1989. koji je kasnije malo dorađen i ono što se sada dodaje, radi se o sličnom konceptu uz manja premeštanja mesta na kojima će biti sagrađeni dodatni objekti.

Kompleks u Sremskoj Kamenici počeo je da se formira u prvoj polovini 19. veka kada je tadašnje Austrijsko carstvo osnovalo kadetsku školu za potrebe školovanja vojnih i policijskih kadrova. Sa površinom od 7.000 kvadrata i visinom zgrade škole od dva do tri sprata, kompleks je dugo bio jedan od površinski najvećih objekata na teritoriji Novog Sada. Okolina je u početku bila park od 16 hektara koji se vremenom smanjivao na sadašnjih skoro tri hektara.

Plan detaljne regulacije kompleksa Centra za osnovnu policijsku obuku koji je sada na javnom uvidu donosi se zato što je prošlo više od 20 godina od zadnjeg urbanističkog plana prostora. Ovaj plan je pripremljen da, kako se navodi, kroz plansko rešenje omoguće evidentirane potrebe proširenja smeštajnih kapaciteta i ostalih pratećih sadržaja.

Planira se izgradnja trospratnog internata u istočnom delu kompleksa, proširenje objekta filmske streljane i kabineta odbrane do visine visokog prizemlja, kao i izgradnja prostora za “paintball” iza ove zgrade.

U centru kompleksa će se urediti sportski tereni sa amfiteatrom i manjim tribinama za gledaoce.

U južnom delu kompleksa, istočno od postojećeg velikog internata, biće uređen poligon za vežbanje sa dve učionice za obuku granične policije, uključujući saobraćajni poligon, simulaciju carine i druge aktivnosti.

Planira se izgradnja zatvorenog bazena u severoistočnom delu kompleksa, koji je prethodno bio planiran na mestu sportske hale.

Takođe, urbanisti su predvideli da se tehničke prostorije i magacini u jugozapadnom delu kompleksa mogu rekonstruisati kao prizemni objekti. Istovremeno, postojeća kantina će biti srušena, te će se na istom mestu sagraditi nova, modernija.

Ovaj prostor nije na spisku zaštićenih kulturnih dobara, ali je zgrada škole pod prethodnom zaštitom kao primer romantizma, dok je autor zgrade i objekta stacionara nepoznat.

Najstariji objekat u okviru kompleksa datira iz perioda od 1852. do 1856. godine kada je izgrađen kao Kadetska škola. Osim toga, postoje i dva velika i jedan mali internat, velika sportska hala sa tribinama, poligon za male sportove, saobraćajni poligon, fudbalsko igralište i pomenuti park. Ukupno postoji 11 objekata, od kojih se devet koristi za obrazovanje, a ostali za druge namene.

Poslednji ozbiljniji radovi u okviru centra za obuku policije izvedeni su od 2006. do 2008. godine kada su rekonstruisana dva internata, opremljene su učionice na prvom spratu, a nekadašnja sala za opšte fizičko obrazovanje je preuređena u savremeni prostor za praktičnu obuku, takozvanu taktičku kuću.

Plan detaljne regulacije kompleksa Centra za osnovnu policijsku obuku nalazi se na javnom uvidu do 23. marta i može se pregledati u prostorijama Urbanizma na Bulevaru cara Lazara 3, kao i u Mesnoj zajednici “Sremska Kamenica” na adresi Marka Oreškovića. Digitalne kopije plana mogu se preuzeti sa sajta Urbanizma ili sa sajta Novog Sada.

Prigovori i sugestije na plan mogu se podneti u pisanom obliku Upravi za urbanizam u Školskoj 3.

Komisija za planove će razmotriti prispele primedbe na javnoj sednici koja će se održati 6. aprila u Plavoj sali Skupštine grada, na adresi Žarka Zrenjanina 2, sa početkom u 9 časova.

Izvor: 021.rs/Žarko Bogosavljević
Foto: 021.rs, Urbanizam