Početna Gradske teme Platani na Futoškom putu dobili neophodne minerale

Platani na Futoškom putu dobili neophodne minerale

0

Kompletan drvored platana na Futoškom putu u Novom Sadu, podvrgnut je specijalnom tretmanu nege, u okviru kog je drveće prihranjeno neophodnim mineralima.

Kako navode u JKP „Gradsko zelenilo“, tretman folijarne prihrane svih 540 stabala obavljen je u ranim satima jer je tada proces fotosinteze najintenzivniji, a distribucija hranljivih materija najbrža.

Prihrana drveća izvršena je specijalizovanim atomizerima koji omogućuju da se rastvor minerala nanese na krošnje odraslog drveća, što mu pomaže da dobije hranljive materije, koje mu nedostaju u gradskim uslovima.

– JKP „Gradsko zelenilo“ je prvo u regionu uvelo folijarnu prihranu drveća u drvoredima i parkovima, jer smatramo da drveće u urbanim sredinama, zbog emisije CO2, i drugih štetnih uticaja, dobija manje neophodnih sastojaka nego što mu je potrebno. Hranljive materije primenjene direktno na listove pomažu drveću da nadoknadi nedostatak pojedinih elemenata. Time se popravlja biološka kondicija drveća, njigova vitalnost i podstiče dalji rast i razvoj. Od aprila smo prihranili veliki broj drveća u više delova grada. Tretirali smo drveće na Novom naselju, Bulevaru oslobođenja, Limanima, a tokom leta nastavićemo i u drugim delovima grada – kaže direktor JKP „Gradsko zelenilo“ Miloš Egić.

default

Inače, prihrana drveća preko lista je do sedam puta efikasnija od ishrane preko korena. Lišće brzo usvaja i sprovodi hranljive elemente u druge delove biljke, čime se omogućava brzo delovanje na primarni metabolizam. Izuzetno je efikasan pri unosu mikroelemenata i drastično unapređuje zdravlje stabala u urbanim sredinama, obezbeđujući bujnost lisne mase i razvoj korenovog sistema i stabla.

Rastvor kojim se prihranjuje drveće nije škodljiv za ljude, ali ni za insekte ili druge vrste živih organizama.

U Novom Sadu ima blizu 100 hiljada stabala, a u poslednjih 10 godina, broj drveća se uvećao za oko 50 odsto, kažu u ovom preduzeću i dodaju da je posađeno 54.216 novih sadnica drveća u gradu i prigradskim naseljima.

Izvor: novisad.com
Foto: JKP “Gradsko zelenilo”