Početna Gradske teme Počeo Sajam knjiga, obrazovanja i umetnosti

Počeo Sajam knjiga, obrazovanja i umetnosti

0

Ovogodišnji Sajam knjiga smestio se između godina u kojima je Novi Sad Omladinska prestonica Evrope i Evropska prestonica kulture. Sajam je počeo danas i trajaće do ponedeljka, 9. marta u Master centru Novosadskog sajma.

Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović, istakao je da svi putokazi narednih sedam dana upućuju na Novosadski sajam, gde se sutra i prekosutra održava i Sajam obrazovanja.

Ovogodišnji dobitnik Nagrade “Laza Kostić” je Miloš Latinović. Nagrađen je za roman “Etape noći”, koji je objavilo Vulkan izdavaštvo. Uz književnu nagradu, Novosadski sajam dodeljuje i Nagradu, za izuzetne domete ostvarene u likovnoj umetnosti, “Sava Šumanović” na Izložbi “Art Ekspo”. Ove godine ona odlazi u ruke Milenka Prvačkog, uglednog slikara našeg porekla koji već više decenija živi i radi u Singapuru.

“Književnost ne mora biti skrivena iza ozbiljnih lica i dugačkih brada”, rekao je pisac Miloš Latinović i dodao da ga je biografija “Laze Kostića” inspirisala da se bavi književnošću, pa je Laza postao i junak u više njegovih dela. Poslednja Latinovićeva knjiga za njega predstavlja pozdrav sa prostorom i vremenom rodnog Banata. Nagradu mu je uručio prošlogodišnji dobitnik Selimir Radulović, kome je to priznanje pripalo za poetsku zbirku “Dvanaest”.

“U želji da u predstojećih sedam dana iz Hajduk Veljkove 11 odemo sa knjigom, zahvaljujući kojoj ćemo biti više svoji, dobro došli na Sajam knjiga i Izložbu umetnosti koji traju do ponedeljka, 9. marta”, rekao je generalni direktor Sajma Slobodan Cvetković podsetivši da je ulaz za sve besplatan.

Izvor: NsUživo
Foto: Pixabay