Početna Gradske teme Početak sezone u planinarskoj orijentaciji na Stražilovu

Početak sezone u planinarskoj orijentaciji na Stražilovu

0

Decenijama je Stražilovo nezaobilazno u kalendarima takmičenja u orijentiringu i planinarskoj orijentaciji.

Osim toga što su članovi Planinarsko-smučarskog društva „Stražilovo” iz Sremskih Karlovaca uspešni i vični u osvajanju medalja sa kartom i kompasom u rukama, uvek su bili i dobri organizatori, što se pokazalo i prošlog vikenda. Sada već tradicionalno, Liga Srbije u planinarskoj orijentaciji počinje na tom popularnom izletištu. Planinari i orijentirci iz cele zemlje navikli su da u sezonu kreću sa starta ispred planinarskog doma karlovačkog kluba. Nije zanemarljiva ni činjenica da svi vole i raduju se dolasku na Stražilovo, gde ih pored dobro poznatih lica uvek predusretljivih domaćina, očekuju i lepe šetnje i avanture po pitomoj Fruškoj gori, a potom i po Sremskim Karlovcima.

Tome u prilogu idu i podaci o učesnicima koji su došli iz svih krajeva Srbije, a neki su, kao što je slučaj sa članovima PSD „Crni Vrh” iz Bora stigli i dan pre takmičenja kako bi prespavali u planinarskom domu i odmorni krenuli u potragu za kontrolama. Na startnim listama našli su se i PK „Javorak” iz Paraćina, niški PSK „Mosor”, leskovački PK „Kukavica”, SUPSD „Sunčevica” iz Arilja, PSK „Pobeda”, SK „Meyik map”, PSK „Avala” i PSD „Kopaonik” iz Beograda, PSK „Čelik” iz Smedereva, kao i subotički PSD „Spartak” i domaćin, PSD „Stražilovo”. Odziv je bio veliki, startovale su 44 ekipe u seniorskoj, juniorskoj, pionirskoj i veteranskoj kategoriji i još sedam u rekreativnoj. Pored toga, PSK „Pobeda” je u sklopu kursa dovela još tridesetak polaznika, koji su sa tri vodiča savladavali prve korake u planinarskoj orijentaciji. Da istog dana nije bila održana Izborna skupština Planinarskog saveza Srbije u Beogradu, bilo bi još više učesnika.

Takmičarima je vreme išlo na ruku, sunčano je bilo do zatvaranja cilja, tako da je bio pravi užitak na početku Lige Srbije. Domaćin je uspeo da osvoji tri medalje. Za dlaku je pionirima „Stražilova” izmaklo zlato, ali je ekipa u sastavu David Petrović, Nenad Popović i Luka Selić, za dobro izdanje na terenu i potom rešavanje teorijskog testa, nagrađena srebrom. Odličja istog sjaja pripala su i seniorkama i seniorima. Karlovčanke – Ružica Peršić, Branka Čavić i Mladenka Mijušković zauzele su drugo mesto, kao i tim koji su činili Srđan Popović, Janko Živkov i David Husag. Medalje i diplome svima je uručio predsednik PSD „Stražilovo” Branislav Srdić.

Prvo kolo Lige Srbije, kao i uvek na Stražilovu, ispunilo je očekivanja i učesnika i organizatora. Pred takmičarima je još devet rundi do kraja sezone, a dogodine, zna se, početak ponovo na istom mestu.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay