Početna Gradske teme Počinje Neo – neklasični festival klasične muzike u Novom Sadu

Počinje Neo – neklasični festival klasične muzike u Novom Sadu

0

Šesti NEO festival počinje 17. juna i traje do 16. jula. U ovih 30 dana publika će imati priliku da čuje vrhunska dela klasične muzike u izvođenju domaćih i velikog broja stranih muzičara. I ove godine, NEO će pretvoriti neke nove prostore u Novom Sadu u koncertne dvorane pod vedrim nebom.Ceo program festivala i ove godine je zaokružen jedinstvenom emocijom, temom koja je zajednička za sva izvođenja, a to su emocije, iskustva i različite perspektive umetnika koji su stvarali u ratnim uslovima i uspevali da se povežu sa ljudima kroz umetnost, humanost, ljubav i razumevanje. Šesti NEO festival je deo programa Tvrđava mira Evropske prestonice kulture.

Ovogodišnji NEO festival šalje snažnu poruku mira, zajedništva, tolerancije i dijaloga i istovremeno kritikuje svaku vrstu sukoba, mržnje i netrpeljivosti. Ovaj i ovakav naš stav aktuelan je ne samo danas, već u svakom vremenu u kom bukti rat, u kom stradaju nevine žrtve svejedno koje nacije, vere, boje kože… Dakle, sukobi na našoj planeti ne prestaju, samo menjaju lokaciju, a umetnost je ta koja uvek na svoj način ustaje protiv njih.Nepravde totalitarnih režima, oduzimanje sloboda, svaki vid cenzure – sve su to univerzalni bolovi koji se kroz umetnička dela „čuju“ i „vide“ na jedan osoben način. Takva dela promovišemo u okviru ovogodišnjeg izdanja Festivala NEO, zbog čega i jesmo u okviru programskog luka „Tvrđava mira” Novog Sada kao Evropske prestonice kulture – objašnjava Marko Miletić, programski direktor festivala.

Ceo program je nešto što ne treba propustiti, ali kao poseban doživljaj se izdvajaju čak dva maratona, disciplina koja se retko praktikuje u izvođenju klasične muzike. Prvi,Bah maraton, 23. junau Gradskoj koncertnoj dvoranikada će publika imati priliku da čuje sve Bahove svite za violončelo solo u izvođenju Žana Gijena Kerasa.Drugi,Betoven maraton, kada će publika imati priliku da čujesvih 9 simfonija u jednom danu pod dirigentskom palicom Gabrijela Felca, zajedno sa Beogradskom i Dortmundskom filharmonijom i Slovačkim filharmonijskim horom.

Prvih osam simfonija će biti izvedene 26. juna u gradskoj koncertnoj dvorani od 10 do 19 časova i poslednja, deveta simfonija će biti održana istog dana u 20.22 časova na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Novi Sad će imati priliku i da čuje neke od najboljih domaćih i svetskih izvođača, kao i spoj dve umetnosti – likovne i muzičke iz kog je proistekao projekatIz buke u zvukvajara Nikole Macure, koji je od stare vojne opreme i oružja uspeo da napravi – instrumente.

Isto tako, događaj koji ne treba propustiti je nesvakidašnji koncert pod nazivomBeyond Zero,15. jula u 20 časovau Sinagogi kojeg izvodi Acies kvartet i Pojci manastira Kovilj, a na programu će biti Vrebalov i Ravel.

Blizina takve vrhunske umetnosti ima nešto od katarzičnosti antičke drame, ona može da nas prenese na drugu, bolju stranu, da nas uzdigne i pročisti, da uMIRujući nas uMIRi ceo svet – zaključuje Marko Miletić.

Ulaz na sve dane Festivala je slobodan, osim za 5. dan festivala (Betoven maraton). Ulaz na Betoven maraton koncert na otvorenom je slobodan, dok se ulaznice za koncerte u Gradskoj koncertnoj dvorani prodaju, za svaki od četiri koncerta posebno i dostupne su u celokupnoj prodajnoj mreži GigsTix, kao i na njihovom sajtu.

Više o NEO festivalu možete pogledati na sajtu festivalneo.org.

Sponzori festivala su: Via inženjering, Put-Invest, CPL, Vojvodinaput, Coca-Cola, Steel Impex d.o.o, Vega, IT, Playrix.

Festival su podržali: Novi Sad 2022, Grad Novi Sad, Kulturni Centar Novog Sada,Austrijski kulturni forum Beograd, Sokoj – Organizacija muzičkih autora Srbije, EU-Japan fest, Pokrajinski Sekretarijat za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Izvor: RTV.rs
Foto: neo festival