Početna Gradske teme Počinju tretmani “Ciklonizacije” protiv krpelja u parkovima, na šetalištima, dečijim igralištima…

Počinju tretmani “Ciklonizacije” protiv krpelja u parkovima, na šetalištima, dečijim igralištima…

0

“Ciklonizacija” će danas i sutra (četvrtak i petak) izvesti prve ovogodišnje tretmane u okviru sistematske akcije zaštite zdravlja građana od krpelja.

Tretmanima će biti obuhvaćene uređene zelene javne površine – parkovi, igrališta za decu, prostori određeni za istrčavanje kućnih ljubimaca i šetališta na celoj teritoriji Novog Sada.

“U prva tri dana ove nedelje sedamnaest operativaca našeg preduzeća uradilo je monitoring prisustva krpelja na uređenim zelenim javnim površinama i na osnovu rezultata tog monitoringa, odnosno prisustva krpelja, određene su površine koje će biti tretirane u prvom krugu. Odlično je što u naredna dva dana, prema prognozama, imamo adekvatne vremenske uslove za izvođenje tretmana, tako da očekujemo maksimalne efekte ove akcije”, objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću “Ciklonizacije”.

Prema planu u četvrtak, 23. marta, tretmani će biti izvedeni u Starom gradu, na Klisi, Limanima, Novom naselju, Detelinari, Salajci, Grbavici, Sajmištu, Podbari, Sremskoj Kamenici, Telepu, u Adicama, Vidovdanskom naselju, Rotkvariji i u Ledincima.

U petak, 25. marta, na redu su Sajlovo, Veternik, Futog, Begeč, Šangaj, Čenej i Nemanovci. Oba dana biće angažovano po osam ekipa “Ciklonizacije”, a tretmani će biti izvođeni u periodu od 8 do 15 časova.

Aćimović podseća na to kako je činjenica da su krpelji najaktivniji u proleće i na jesen, te da će u ovim periodima i tretmani biti češći, ali će se stanje pratiti tokom cele sezone i reagovaće se na svaku pojavu krpelja.

Sistematski pristup suzbijanju krpelja odgovor je novosadske gradske uprave i “Ciklonizacije” na činjenicu da se iz godine u godinu beleži povećanje procenta zaraženih krpelja koji prenose opasnu lajmsku bolest. Nakon izvedenih tretmana, kaže Aćimović, biće urađena i kontrola njihove uspešnosti, pa će tamo gde za to bude bilo potrebe, tretmani biti ponovljeni.

U saradnji, i po nalogu, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Ciklonizacija je počela monitoroing i mapiranje prisustva krpelja na izletištima u okviru Nacionalnog parka Fruška gora. Takođe, u okviru iste akcije, ovih dana počinje i monitoring i mapiranje prisustva krpelja u preko 30 opština na teritoriji Vojvodine.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay