Početna Gradske teme Podrška smenjenim tužiteljkama, građani blokirali ugao Maksima Gorkog i Bulevara oslobođenja

Podrška smenjenim tužiteljkama, građani blokirali ugao Maksima Gorkog i Bulevara oslobođenja

0

U Novom Sadu je održan protest podrške tužiteljkama Bojani Savović i Jasmini Paunović iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Nakon govora ispred suda, građani su krenuli u šetnju i na kratko blokirali ugao između Maksima Gorkog i Bulevara oslobođenja. Protest je protekao mirno.

Protest pod nazivom “Ne damo naše Laure” organizovalo je nekoliko novosadskih političkih stranaka i pokreta, kao i advokata, uz poruku da se tužiteljke Bojana Savović i Jasmina Paunović vrate na svoje pozicije.

Zatraženo je i da viši javni tužilac Nenad Stefanović, njegova zamenica Brankica Marić i republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac podnesu ostavke.

“Organizovaćemo proteste dokle god se ne ispune naši zahtevi”, poručila je na skupu advokatica Dušanka Davidov.

Advokatica Sara El Sarag je naglasila da je ćutanje svakog pojedinca na nepravdu koja se dešava “saučesništvo” i pozvala građane da ne budu “saučesnici ovoj mafiji”.

Advokat Jovan Rajić rekao je da “imamo puno Laura”, ali da je na nama da li će te Laure biti žrtve ili ćemo “biti Rumuni”.

“Andrić je rekao: Dođe vreme kada pametan čovek zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati. Mi živimo to vreme. Živimo već godinama. Poslednji je trenutak da se iz toga trgnemo. Treba da pošaljemo i budale i fukare tamo gde im je mesto”, poručio je on.

Skupu su prisustvovali i pripadnici pojedinih opozicionih stranaka, kao i istaknuti novosadski aktivisti.

Okupljeni demonstranti su nosili transperente sa natpisima “Podrška tužiteljkama, a opomena uzurpatorima”, “Ne damo naše Laure”, a viorila se i zastava Šodroš survivor kampa.

Prethodno je protest održan u Beogradu, ispred Vlade Srbije.

Dve tužiteljske smenjene su, odnosno prebačene na niža radna mesta, nakon što su uhapšeni osumnjičeni za malverzacije u “Elektroprivredi Srbije”. U ovom slučaju Savović je izdala naređenja za privođenje osumnjičenih, a njihov nadređeni, viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović, odgovoran je za njihove smene.

Izvor: 021.rs
Foto: 021.rs