Početna Gradske teme Pojačane mere bezbednosti u zgradi pravosudnih organa u Novom Sadu

Pojačane mere bezbednosti u zgradi pravosudnih organa u Novom Sadu

0

Predsednici Apelacionog suda Darko Tadić i Višeg suda u Novom Sadu Miroslav Alimpić, uz podršku stručnih lica Bezbednosno informativne agencije i MUP-a Republike Srbije, uspostavili su nove pojačane mere bezbednosti u zgradi Pravosudnih organa u Novom Sadu koja se nalazi na adresi Sutjeska 3 u Novom Sadu, saopštila je Služba za informisanje Višeg suda u tom gradu.

Težnja predsednika novosadskih sudova je, pre svega, da se novim merama osigura bezbednost svih lica koja borave u zgradi pravosudnih organa.

Jedna od pomenutih bezbednosnih mera odnosi se na svakodnevnu kontradiverzionu kontrolu zgrade koju sada vrše za to specijalno obučena lica zaposlena u MUP-u Republike Srbije.

Navedena kontrola podrazumeva pregled svih prostorija u zgradi Pravosudnih organa, ali i prostora oko same zgrade, koji se sprovodi sa naročitom opreznošću i uz upotrebu posebnih uređaja, kao i službenog psa koji je obučen za takve aktivnosti.

Naravno i dalje će sva lica koja ulaze u zgradu Pravosudnih organa prolaziti uobičajenu kontrolu koja podrazumeva i kontrolu njihovih ličnih stvari, uz obavezno obaveštavanje radnika obezbeđenja iz kojih razloga, i u kom svojstvu, ulaze u zgradu.

Donedavno, novosadska Palata pravde bila je bez sistema video nadzora. Viši sud u Novom Sadu je u okviru aktivnosti vezanih za pojačane mere nadzora, obezbedio sredstva i implementirao savremeni sistem video nadzora koji sada omogućava ovlašćenim licima bezbednosnih struktura lakšu kontrolu i pregled same zgrade suda.

Novopostavljene kamere snimaju sve ulaze u zgradu Pravosudnih organa, kao i sva ključna i visokorizična mesta u zgradi.

“Suština svih navedenih aktivnosti koje se svakodnevno sprovode, jeste u tome da su se sada stekli uslovi za drugačije reagovanje u kriznim situacijama. Očekujemo da će se ovakvim merama, uz profesionalnu procenu bezbednosnih rizika, u značajnoj meri smanjiti situacije koje nalažu obaveznu evakuaciju lica iz zgrade suda”, kaže se u saopštenju.

U prethodnom periodu prekid rada i evakuacija zgrade doveli su do problema u radu svih organa smeštenih u zgradi uz značajne finansijske troškove.

Prema podacima iz evidencije suda, prošle godine (2021. godine) zabeleženo je 22 ovakva slučaja, od čega je samo u julu mesecu zgrada Pravosudnih organa morala biti evakuisana čak pet puta.

U zgradi pravosudnih organa smeštena su četiri suda i tri javna tužilaštva.

Značaj poslova koji se sprovode u ovim državnim organima je izuzetan, pre svega za učesnike u postupcima, kojima se zbog prekida postupka i evakuacije zgrade umanjuju mogućnost brze i pravovremene sudske zaštite.

Zbog navedenog, bilo je neophodno uspostaviti sistem novih bezbednosnih mera, koje će pre svega omogućiti sigurnost i bezbednosti lica koja se u zgradi nalaze i na taj način dovesti do nesmetanog rada svih državnih organa koji su u zgradi Pravosudnih organa smešteni, navodi se u saopštenju Službe za informisanje Višeg suda u Novom Sadu.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay