Početna Gradske teme Pokrenuta procedura za izgradnju parka na prostoru između Novog naselja i Nove...

Pokrenuta procedura za izgradnju parka na prostoru između Novog naselja i Nove Detelinare

0

Lokalne vlasti pokrenule su proceduru kako bi do kraja godine napravile park na prostoru između Novog naselja i Nove Detelinare, saznaje 021.rs.
Predlog da se napravi novi park potekao je od gradonačelnika Miloša Vučevića, a kako navode u “Gradskom zelenilu” njihov posao bio je da nađu najpogodniju lokaciju.
– Preoteklih godina Nova Detelinara je sagrađena, a da prilikom izgradnje nije ostalo puno zelenih površina i evidentan je nedostatak zelenila. Ovde i na Novom naselju s kojim se graniči sada živi više desetina hiljada ljudi i najbliži parkovi, Futoški i park kod Železničke stanice nisu dovoljni da pokriju potrebe stanovnika. Analizom slobodnih površina, zaključilo smo da ovaj prostor od oko 10 hektara ima potencijal da postane park u pravom smislu te reči. Sam prostor je ograničen ulicama Radomira Raše Radujkova, Bulevarom Evrope, Ulicom Đorđa Nikšića-Johana i novoplaniranom Ulicom Milana Ješića Ibre – navodi za 021 direktor Zelenila Aleksandar Bogdanović.
On kaže da su već održani sastanci sa drugim gradskim službama i da je sada neophodno pokrenuti proceduru izmene planske dokumentacije za ovaj deo grada, jer urbanistički akti predviđaju da se tu sagradi nekoliko višespratnica, viših od 10 spratova. Promenom planova, zgrade bi zamenile zelene površine. Takođe, sledi i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, jer zemljište nije u potpunosti gradsko, nego pripada i Železnicama Srbije što podrazumeva i rešavanje problema pruge koja prolazi kroz budući park.
Kada sve ovo bude završeno, prema Bogdanovićevim rečima, uslediće izrada tehničke dokumentacije, javne nabavke za izvođače radova i sami radovi.
– Još smo daleko smo od samog izgleda parka, ali ideja je da se tu, pored sadnje drveća i drugog zelenila, napravi nekoliko staza, moguće i jedna fontana ili neki drugi sadržaj i da se ceo prostor osvetli. Realno, ako bi se sve odvijalo bez problema već krajem leta bi mogli da uslede radovi i da do kraja 2015.godine ovaj deo Novog Sada dobije park – kaže Bogdanović.
O vrednosti ovog posala direktor Zelenila nije govorio navodeći da će se to tek videti, ali da su u gradu uvereni da ima dovoljno sredstava za ovakvu investiciju. Prema nezvaničnim procenama koje je 021.rs dobio iz gradskih službi, za gradnju parka je potrebno od 100 do 120 miliona dinara.

Autor: Žarko Bogosavljević, 021.rs
Foto: Ilustracija