Početna Gradske teme Položen kamen temeljac za zgradu pravosudnih organa u Novom Sadu

Položen kamen temeljac za zgradu pravosudnih organa u Novom Sadu

0

Ministarka pravde Maja Popović, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Emanuele Žiofre i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević položili su kamen temeljac za zgradu u kojoj će biti smeštena krivična odeljenja Osnovnog i Višeg suda u Novom Sadu, kao i Osnovno i Više javno tužilaštvo.

Reč je o važnom infrastrukturnom projektu, čija će realizacija unaprediti uslove rada pravosudnih organa i građanima znatno olakšati pristup pravdi. Izgradnju modernog i energetski efikasnog objekta, finansira Evropska unija sa preko 13 miliona evra, dok će troškove njegovog opremanja snositi Ministarstvo pravde Republike Srbije.

Gradonačelnik Vučević istakao je da je Novi Sad na ovakav projekat čekao godinama i zahvalio se EU koja je, u okviru programa IPA 2017, obezbedila sredstva za njegovu realizaciju.

Grad je obezbedio parcelu, a zahvaljujemo i pokrovitelju, odnosno Ministarstvu pravde. Molim sugrađane koji žive u tom delu grada za razumevanje, jer veliko gradilište utiče na komfor života, a zamolio sam izvođače da ne rade posle radnog vremena, kako bismo uvažili privatnost ljudi. Stanarima Ulice Maksima Gorkog u brojevima 6 i 8 želim da poručim da ćemo sledeće godine kompletno renovirati tu blokovsku površinu, a zasadićemo osam odraslih stabala, pošto je zbog radova moralo da bude uklonjeno šest. Insistirali smo da se koriguje projekat kako bi zelenilo što manje bilo ugroženo. Zamolio bih i predstavnike pravosuđa da u saradnji sa resornim ministarstvom planiraju i rekonstrukciju zgrade koju trenutno koriste, jer moramo da omogućimo najbolje uslove za njihov rad – izjavio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Prema rečima predsednika Apelacionog suda u Novom Sadu Darka Tadića zgrada koju trenutno koriste pravosudni organi projektovana je 1960. godine kada je Novi Sad imao 100 000 stanovnika, a sada ima blizu pola miliona građana. Kako je rekao, u njoj je smešteno sedam pravosudnih organa i 1200 nosilaca pravosudnih funkcija, državnih službenika i nameštenika.

Ministarka pravde Maja Popović rekla je da se novi objekat gradi na 10 000 kvadratnih metara, da će imati šest spratova, od kojih će dva biti ispod zemlje.

Drago mi je što imamo priliku da još jednom budemo svedoci aktivnosti koje Ministarstvo pravde sprovodi u cilju dodatnog unapređenja rada našeg pravosuđa, uz podršku partnera iz Delegacije Evropske unije u Srbiji i Grada Novog Sada – rekla je ministarka Maja Popović. Ambasador Emanuele Žiofre, naveo je da je EU već dosta uložila u rekonstrukciju i izgradnju 21 objekta pravosudnog sistema u Srbiji.

Podržavamo napore koje Srbija preduzima u cilju povećanja efikasnosti pravosuđa i nezavisnosti sudstva, i što u reformskim procesima uzima u obzir stavove Venecijanske komisije koja je dala pozitivnu ocenu onoga što je do sada urađeno. Ulažemo i u unapređenje IT infrastrukture u pravosuđu, radi bržeg i boljeg upravljanja predmetima – zaključio je Žiofre.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Grad Novi Sad