Početna Gradske teme Pošta Srbije na Dan grada izdala markice posvećene Novom Sadu

Pošta Srbije na Dan grada izdala markice posvećene Novom Sadu

0

Pošta Srbije izdala je dve poštanske markice na Dan grada Novog Sada, 1. februara, povodom ovogodišnje titule Evropske prestonice kulture.

Na markici u vrednosti od 30 dinara prikazan je silazak sa Varadinskog mosta, dok se na drugoj markici, čija je vrednost 80 dinara, vidi panorama centra grada, dok je u prvom planu Saborna crkva.

Takođe, izdate su i četiri prigodne koverte, sa pečatom koji ima datum 1. februar. Na ove četiri koverte se nalaze motivi iz Novog Sada i to Most slobode, Petrovaradinska tvrđava, Sinagoga i gvozdeni čovek sa zgrade na Trgu slobode.

Fotografije na izdanju delo su Jelene Ivanović i Vladimira Veličkovića, dok je grafičku obradu radila Anamari Banjac, kreatorka markica Pošte Srbije.

Promocija markica i koverti je održana u Gradskoj kući kao deo svečane akademije povodom Dana grada. Kako je rečeno, Pošta Srbije je u saradnji sa Fondacijom „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, izradila prigodne markice posvećene Novom Sadu, koje su juče i zvanično puštene u promet.

– U čast Novog Sada, koji u 2022. godini nosi prestižnu titulu, i kao svedočanstvo za buduće generacije o važnosti ovog priznanja, čast mi je da danas predstavimo rezultat plodne saradnje Grada Novog Sada, Fondacije i Pošte Srbije, sa idejom da se cele godine šalju pozivi zbratimljenim gradovima, da njihovi građani i svi drugi posetioci dođu u Novi Sad i uživaju u različitim kulturnim manifestacijama i programima – poručio je v. d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević.

Izdanje prigodnih poštanskih markica „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ prenosi krilaticu programskog obeležavanja – Za nove mostove, kao simbole novih veza, razmene i povezivanja novih ljudi i prostora. Sadrži dve poštanske marke u tabacima od po osam maraka sa vinjetama u sredini, dva koverta prvog dana, dve maksimum-karte i prigodan žig.

Izvor: novisad.com
Foto: Pošta Srbije / Vuk Branković