Početna Gradske teme Potpisan memorandum o izgradnji Fruškogorskog koridora

Potpisan memorandum o izgradnji Fruškogorskog koridora

0

Protokol o saradnji između Republike Srbije i Narodne Republike Kine na izgradnji Fruškogorskog koridora, odnosno brze saobraćajnice Novi Sad-Ruma, potpisan je juče.

Dokument je s srpske strane potpisala ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, a s kineske predsednica kompanije “China road and bridge corporation” (CRBC) Lu Šan.

Tim povodom je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović za “Dnevnik” ocenio da je potpisivanje tog operativnog memoranduma dobra vest za celu našu zemlju, posebno za Vojvodinu, Srem, Novi Sad, Irig i Rumu.

Mirović dodaje da je operativni Memorandum važan zbog dve stvari. Najpre što određuje kompaniju CRBC kao izvođača radova na izgradnji Fruškogorskog koridora, i postavlja rok od šest meseci u okviru kojeg će se pripremiti komercijalni ugovor i obaviti druge neophodne pripreme u vezi načina finansiranja projekta, odgovarajuće procedure da bi se došlo do komercijalnog ugovora.

“Sada na osnovu Memoranduma znamo koja će kompanija izvoditi radove, koji su rokovi komercijalnog ugovora, istovremeno znamo i rokove za obezbeđivanje tog finansijskog krovnog ugovora preko odgovarajućih kineskih banaka. To sve znači da sa velikom dozom izvesnosti možemo da kažemo da ćemo do kraja godine, ili najkasnije do proleća imati komercijalni ugovor, a nakon toga i početak radova na toj deonici”, navodi Mirović za “Dnevnik”.

Ključni građevinski objekat saobraćajnice Novi Sad – Ruma biće dvocevni tunel kroz Frušku goru, koji će, svojom dužinom od 3,5 kilometara biti najduži tunel u Srbiji.

Fruškogorski koridor će imati četiri kolovozne trake širine po 3,5 metra, ali uprkos tome svrstava se u brze saobraćajnice, a ne u autoputeve jer neće imati zaustavne trake. Saobraćajnica će se prostirati od Kaćke petlje na putu Novi Sad – Zrenjanin, a sa autoputem E-75 će se ukrštati kod benzinske pumpe “Minut”.

Koridor s novom saobraćajnicom dalje će voditi prema Dunavu, zatim preko Fruške gore do autoputa Beograd-Zagreb. Brza saobraćajnica će na sremsku stranu preći preko novog mosta koji treba da se izgradi kod crkve na Tekijama, dalje će voditi prema Bukovcu preko tunela ispod Fruške gore. Tunel će ići prema petlji za Vrdnik, potom će nastaviti ka Rumi.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay