Početna Gradske teme Potpisan sporazum za obezbeđivanje trajnog stambenog rešenja za povratnike po readmisiji

Potpisan sporazum za obezbeđivanje trajnog stambenog rešenja za povratnike po readmisiji

0

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije i predstavnici deset opština i gradova potpisali su sporazum o saradnji za realizaciju projekta “Reintegracija povratnika po sporazumu o readmisiji iz Nemačke i drugih zemalja EU kroz obezbeđivanje trajnih stambenih rešenja” u iznosu od 193 hiljade evra.

Grad Novi Sad je jedan od potpisnika sporazuma, a u ime Grada sporazum o saradnji je potpisala članica Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci Danijela Kostić, u prisustvu poverenice za izbeglice i migracije Tamare Milanović.

Sredstva za realizaciju projekta odobrena su za Kikindu, Kulu, Suboticu, Zrenjanin, Novi Sad, Bor, Kraljevo, Novi Beograd, Obrenovac i Surdulicu, nakon javnog poziva koji je raspisao Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije početkom marta ove godine.

Maksimalni iznos sredstava namenjenih za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, odnosno odgovarajuće nepokretnosti za stanovanje, po jedinici lokalne samouprave, iznosi 4.528.925 dinara, a maksimalni iznos sredstava koji jedinica lokalne samouprave dodeljuje po porodičnom domaćinstvu je 1.509.641 dinar.

Grad Novi Sad dobio je sredstva za kupovinu dve seoske kuće sa okućnicom za dve povratničke porodice u ukupnom iznosu 3.019.283 dinara.

Globalni program “Migracije za razvoj” deo je šire inicijative nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, koja promoviše održivu reintegraciju povratnika i ostanak u matičnoj zemlji stvaranjem mogućnosti za dostojanstven rad i život u njoj. Program u Srbiji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju, a potpisivanju sporazuma u Palati Srbija prisustvovala je i direktorka Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ Daniela Funke.

Izvor: NoviSad.rs
Foto: NoviSad.rs