Početna Gradske teme Potpisani ugovori sa građanima koji su dobili subvencije za kupovinu bicikla

Potpisani ugovori sa građanima koji su dobili subvencije za kupovinu bicikla

0

Velika zainteresovanost Novosađana za subvencije za kupovinu bicikla bila je i prilikom ovogodišnjeg ciklusa. Prijavni formular je popunilo 8.125 građana, od kojih je subvenciju u iznosu od 10.000 dinara dobilo 1.802. Oni ovih dana potpisuju ugovore sa Udruženjem „Društvo za promociju prirode Srbije“, koje je izabrano da sprovodi programsku aktivnost.

Nakon potpisivanja ugovora građani treba da kupe bicikl i dokumentaciju predaju udruženju, nakon čega će im novac biti uplaćen. Krajnji rok kada građani mogu da kupe bicikl i donesu potrebnu dokumentaciju je 5. april do 18 časova.

Članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost Mira Radenović podsetila je da je Novi Sad prvi grad u Srbiji koji je izdvojio sredstva u iznosu od 18 miliona dinara za pružanje podrške građanima za nabavku novog bicikla.

– Ova aktivnost je u velikoj meri doprinela da se broj biciklista na ulicama Novog Sada poveća sa tendencijom da bicikli u narednim godinama u velikoj meri zamene korišćenje automobila. Grad je u 2021. godini postao bogatiji za 1604 bicikla. Akcija se nastavlja i u 2022. godini za šta je Grad izdvojio dodatnih 20 miliona dinara. Nakon sprovedenog Javnog konkursa, odabrano je udruženje „Društvo za promociju prirode Srbije“ koje realizuje programsku aktivnost pružanja podrške za nabavku bicikla – istakla je Mira Radenović i dodala da je plan da se ova aktivnost nastavi i u narednim godinama izdvajanjem dodatnih sredstava, jer povećanjem broja biciklista na ulicama grada, uz ostale mere za pobošanje sveukupnog kvaliteta životne sredine, zajednički možemo doprineti vođenju zdravijeg načina života, smanjenju negativnog uticaja saobraćaja i poboljšanju kvaliteta vazduha.

Vizija Grada je da se građanima ukaže na neophodnost izbora čistijih vidova saobraćaja i podsticanja korišćenja bicikla kao ekološki prihvatljivog prevoznog sredstva.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay