Početna Gradske teme Potpisano pismo o namerama kupovine deset električnih autobusa za GSP u Novom...

Potpisano pismo o namerama kupovine deset električnih autobusa za GSP u Novom Sadu

0

Pismo o namerama kupovine deset električnih autobusa za Gradsko saobraćajno preduzeće potpisali su juče predstavnici Grada i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za zapadni Balkan Žužana Hargitai ocenila je da se dogodio značajan preokret u funkcionisanju GSP-a i to ka zelenim i pametnim tehnologijama.

“Nikada ovoliko nije bilo investirano u GSP, a posebno imajući u vidu da su to CNG autobusi. To će omogućiti bolje uslove za vozače i bolje usluge građanima, a uštedeće se 9.000 tona CO2 emisije i izbeći nezdrave čestice koje oslobađaju dizel autobusi. EBRD će biti uz Grad Novi Sad da finansira i kupovinu električnih autobusa, da što pre napravimo akcioni plan za Zeleni grad”, izjavila je Hargitai.

Prilikom potpisivanja pisma o namerama izložen je 71 autobusa GSp-a, među kojih je i 20 zglobnih autobusa na gas turskog proizvođača BMC koji su u Novi Sad stigli krajem maja. Deo novih autobusa GSP-a danas će ceo dan biti izložen kod Spensa.

Kao što smo već ranije pisali, elektronski sistem naplate narednih dana bi trebalo da zaživi u 105 autobusa GSP-a, što je polovina voznog parka ovog javnog preduzeća. Ovaj posao su na spornom tenderu dobile “Telekom Srbija” i “Bus Logic” iz Požarevca. Takođe, do kraja ove godine u Novi Sad bi trebalo da stigne još 29 autobusa.

Izvor: 021
Foto: Grad Novi Sad