Početna Gradske teme Povećava se broj zaraženih na bolničkom lečenju u Novom Sadu

Povećava se broj zaraženih na bolničkom lečenju u Novom Sadu

0

U Novom Sadu se povećava broj obolelih od korone koji su na bolničkom lečenju.

U Kliničkom centru Vojvodine od kovid-19 leči se 38 pacijenata, a na mehaničkoj ventilaciji je njih četvoro.

S obzirom da je tokom poslednjih nekoliko dana došlo do povećanja broja pacijenata koji su zahtevali hospitalizaciju, u KC Vojvodine su bili prinuđeni da otvore dodatnu kovid jedinicu na delu centra za rehabilitaciju, kazala je danas Tanjugu direktorka te zdravstvene ustanove Edita Stokić.

“To je učinjeno kako bismo prebrodrili ovo vreme dok se ne steknu uslovi za započinjanje hospitalizacije pacijenata u novoj kovid bolnici u Novom Sadu”, kazala je Stokić i precizirala da će prvi pacijenti u novoj kovid bolnici moći da budu primljeni najkasnije početko septembra.

Kada je reč o starosnom dobu hospitalizovanih, dr Stokić kaže da se ne može preslikati epidemiološka situaciju na pacijente u KC Vojvodine jer se hospitalizuju oni sa teškom kliničkom slikom.

Ipak, ističe da su oni koji su hospitalizovani od četvrte do šeste decenije života.

Dr Stokić kaže da su radili presek pacijenata u odnosu na njihov vakcinalni status i da su rezultati pokazali da od onih pacijenata koji su hospitalizovani u jedinicima intenzivne nege, a koji su okarekterisani kao kritično oboleli, nijedan nije primio niti prvu, niti drugu dozu bilo koje od vakcina koje su na raspolaganju u našoj zemlji.

Poručuje da bez obzira na broj zaraženih osoba ne sme doći do opuštanja, niti olakog shvatanja prenosa kovid 19 infekcije.

“Iz tih razloga zaštitne mere – maska, distanca, dezinfekcija, svakako moraju da budu u svakodnevnom životu primenjivani bez obzira na broj zaraženih, a sa druge strane moramo insistirati na što većem broju vakcinisanih osoba kako bi se ovaj krug epidemiološki već jednom prekinuo”, poručila je dr Stokić.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay