Početna Gradske teme Predavanje o Lizi Križanić i Strahinja Acoustic na “Festivalu ljubavi”

Predavanje o Lizi Križanić i Strahinja Acoustic na “Festivalu ljubavi”

0

Novi Sad je i ovog februara prestonica ljubavi, jer je u centru grada, na Trgu slobode, u toku četvrti po redu “Festival ljubavi” koji će trajati sve do 23. februara.

Posetioci festivala juče su bili u prilici da uživaju u zvucima gitare i akustičnoj svirci Strahinje Jajića.

U sklopu festivala, održano je i predavanje “Liza Križanić: umetnica, model, inspiracija,” u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog. O Lizinom životu, umetnici čija su dela izložena u stalnoj postavci muzeja, govorila je dr Valentina Vuković.

Slikarka Liza Križanić (1905–1982), intrigirala je javnost nesvakidašnjim izgledom, mondenskim načinom života u stilu tadašnjih filmskih diva, obrazovanjem, slobodoumljem, a njena lepota inspirisala je mnoge slikare, među kojima je Ignjat Job, autor portreta umetnice iz kolekcije Pavla Beljanskog. Kroz umetnička dela iz stalne postavke i likovne zbirke, potom kroz brojne fotografije, ali i lične prepiske sa svojim prijateljicama – Desankom Maksimović, Ljubicom Cucom Sokić koji čine deo Dokumentarnog fonda Spomen-zbirke, publici će se predstaviti životni put Lize Križanić s akcentom na njene najveće ljubavi: porodicu, umetnost, prijatelje, kao i životnog partnera – umetnika, poznatog karikaturistu Pjera Križanića.

Kao i svake godine do sada, Novosađani i turisti imaće priliku da svakog dana uživaju u raznolikom programu na Trgu slobode – nastupima akustičnih bendova, umetnika koji izvode klasičnu muziku, plesnim večerima, ali i nastupima dečijih vokalnih sastava.

Za sam kraj festivala organizatori su pripremili “Vikend legendarnih novosadskih ugostitelja”, 22. i 23. februara, kada će o svom životu i radu pričati upravo neki od njih, a o onima koji više nisu sa nama govoriće članovi njihovih porodica. Tom prilikom posetioci festivala moći će da degustiraju neke od specijaliteta najpoznatijih novosadskih birtija.

Više o celokupnom programu i svim informacijama u vezi sa festivalom, možete da se informišete na sajtu http://communications.rs/love2020/, na Fejsbuk stranici Festival ljubavi Novi Sad i na Instagram profilu festival_ljubavi.

Kao od prvog dana, ideja festivala ostaje promovisanje i širenje ljubavi. Upravo zato će i ove godine Novi Sad biti prestonica ljubavi!

“Festival ljubavi” organizuju kompanije Udruženja “Subsidium”, HBO Color Media Events, kompanije Color Media Communications i “Ninamedia”, uz podršku Grada Novog Sada.

Prijatelji festivala su: kompanija Coca-Cola sa brendom Fuzetea, Mars sa brendovima Orbit i Pedigree, Heineken (Zaječarsko pivo), MOL i Bambi.