Početna Gradske teme Prekršajne prijave protiv vlasnika Galensa i NP Fruška gora zbog izgradnje betonskog...

Prekršajne prijave protiv vlasnika Galensa i NP Fruška gora zbog izgradnje betonskog puta

0

Nakon što je građevinska inspekcija naložila rušenje betonskog puta kod manastira Rakovac, inspekcija za zaštitu životne sredine podneće prekršajne prijave protiv lica koje je izvodilo radove (vlasnika kompanije Galens Nebojše Petrića) i Javnog preduzeća Nacionalni park Fruška gora.

Kako se navodi u odgovoru koji je dobila Dragana Arsić iz Pokreta “Odbranimo šume Fruške gore” (OŠFG), inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da su radovi na nasipanju i uređivanju šumskog puta na lokaciji Kesten izvršeni u suprotnosti sa uslovima zaštite prirode koje je Petriću izdao Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, ali i da je upravljač, odnosno Javno preduzeće Nacionalni park Fruška gora postupio u suprotnosti sa zakonom. Naime, kako obrazlaže inspektorat, upravljač nije upravljao zaštićenim područjem na odgovarajući način.

Zbog toga će biti podneti zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka Prekršajnom sudu u Novom Sadu, odeljenju u Beočinu, protiv lica koje je gradilo put i javnog preduzeća.

Dragana Arsić kaže da je dobro što je došlo do reakcije nadležnih organa, ali da to i dalje nije dovoljno.

“Ključna i početna stvar su uslovi zaštite prirode koje je Pokrajinski zavod izdao za izgradnju tog puta, a mi smatramo da uopšte nije bilo osnova za izdavanje tih uslova. Tako da će sledeći korak biti podnošenje krivične prijave protiv Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode”, ističe Arsić.

Prethodno je građevinska inspekcija naložila uklanjanje puta, međutim radovi na rušenju još uvek nisu počeli. Izvođač radova je imao rok od 15 dana da se žali, ali kako kaže Arsić, ta žalba nije odlagala izvršenje.

“Ono što piše u dokumentu koji sam dobila je da on treba da ukloni taj put o svom trošku. Ukoliko on to ne uradi onda će inspekcija uraditi prinudno izvršenje tog rešenja, o njegovom trošku”, navodi Dragana.

Podsećamo da je na brdu Kesten kod Rakovca izgrađen betonski put, koji bi trebalo da bude pristupni put do gazdinstva u vlasništvu jedne od vlasnica kompanije Galens Sanje Petrić.

Pokret Odbranimo šume Fruške gore je zbog izgradnje tog puta i zbog toga što je sa dve metalne kapije blokirana planinarska staza, polovinom septembra, organizovao akciju za “oslobađanje” planinarske staze. Blokirana staza nalazi se u okviru ograđenog dela Fruške gore koji je otkupila Sanja Petrić.

Vlasnici kompanije Galens tada su saopštili da vidikovac Kesten neće biti oduzet građanima, te da imaju nameru da na tom mestu grade sopstveno poljoprivredno gazdinstvo. Dodali su da su planinari i organizovane posete turista dobrodošli u poljoprivredno gazdinstvo, nakon što se sve privede nameni.

Izvor: 021
Foto: CMC