Početna Gradske teme Preventivni pregledi i ove nedelje u Poliklinici i u Domu zdravlja na...

Preventivni pregledi i ove nedelje u Poliklinici i u Domu zdravlja na Limanu

0

Usled velikog interesovanja građana, Ministarstvo zdravlja u nedelju, 26. maja, nastavlja akciju besplatnih preventivnih pregleda, koju sprovodi u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije.

Novosadski Dom zdravlja pridružuje se akciji preventivnih pregleda koji se u nedelju, u periodu od 8 do 17 časova, organizuju u 200 zdravstvenih ustanova širom Srbije.

Dom zdravlja “Novi Sad” (DZNS) – ambulanta na Limanu

Preventivni pregledi Doma zdravlja “Novi Sad” organizovani su u objektu na Limanu IV i to:

• merenje krvnog pritiska

• kompletna krvna slika

• provera hormona štitaste žlezde

• tumor marker prostate (PSA)

• fizijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, kojima će biti pregledani kičma, stopala i celokupni lokomotorni sistem

• pulmološki pregled (svakom građaninu starijem od 50 godina i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina biće obavezno urađen i rendgen pluća)

Laboratorijske analize se rade od 8 do 14 časova.

Iz DZNS poručuju da će oni kod kojih postoji sumnja na bolest biti upućeni na dodatnu dijagnostiku.

Klinički centar Vojvodine – Poliklinika

U nedelju, takođe od 8 do 17 časova, i u Kliničkom centru Vojvodine, u zgradi Poliklinike biće organizovani preventivni pregledi, za sve građane.

I oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i uputa, brzo i efikasno provere krvnu sliku i izmere krvni pritisak, provere hormone štitaste žlezde, obave pulmološki pregled (a svakom građaninu starijem od 50 godina i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina biće obavezno urađen i rendgen pluća) i urade tumor markere prostate.

I ovoga puta, svi pacijenti kod kojih se uoče nepravilnosti prilikom pregleda ili u rezultatima, biće odmah upućivani na dalju dijagnostiku i preglede već u toku naredne nedelje.

Iz KCV-a podsećaju da je protekle nedelje 23 hiljade građana obavilo preventivne preglede, a kod njih 1.800 uočene su zdravstvene nepravilnosti i poslati su na dalju dijagnostiku i lečenje.

Ministarstvo zdravlja izražava zahvalnost svim građanima koji su protekle nedelje obavili preglede, i poziva sve da isto učine i ove.

KCV poziva sve građane da obave preventivne preglede i time pozitivno utiču na svoje zdravlje.

Izvor: mojnovisad.com
Foto: Arhiva