Početna Gradske teme Prijava unutrašnjoj kontroli MUP-a zbog ponašanja policije na Šodrošu

Prijava unutrašnjoj kontroli MUP-a zbog ponašanja policije na Šodrošu

0

Aktivisti okupljeni u “Šodroš survivor kampu” podneli su unutrašnjoj kontroli Ministarstva unutrašnjih poslova prijavu zbog ponašanja policije tokom protesta 23. oktobra.

Prijavu su predali Policijskoj upravi Novi Sad gde su ih primili službenici kojima su obrazložili razloge za obraćanje unutrašnjoj kontroli.

Aktivisti su reagovali na događaje tokom protesta “Dan oslobođenja Novog Sada“, koji su organizovali nakon što su se, nekoliko dana ranije, pojavili radnici koji su, uz policijsku zaštitu, postavili ograde privremenog gradilišta za pripremne radove na mostu u produžetku Bulevara Evrope.

Po rečima aktivistkinje Nine Ciganović, policija je 23. oktobra sprečila građane da prošetaju Šodrošem. Zahtevaju da se utvrdi šta su pripadnici policije radili tog dana, jer je bilo upotrebe prekomerne sile, zbog čega je povređeno nekoliko građana, dok su drugi uhapšeni. Ona navodi da građani ni u jednom trenutku nisu nasrnuli na policiju, te da je nejasno zbog čega pripadnici MUP-a nisu nosili svoje oznake.

Dokumentaciju koju smo dostavili sa fotografijama i video zapisima pokazuje da policajci nisu imali pločice i identifikacione oznake na svojim uniformama, kao i da su ih građani više puta pitali da se predstave i da su, nažalost, svaki put ostajali bez odgovora ko je policijski službenik sa druge strane – poručila je Ciganović.

U prijavi unutrašnjoj kontroli navodi se i da su policajci izlazili iz prostora brodogradilišta, koje je u vlasništvu kompanije Galens, zbog čega traže obrazloženje njihovog stacioniranja na tom prostoru.

Aktivisti su stava i da su policajci prekršili odredbe zakona zato što je većina njih nosila fantomke na licima. Sumnjaju da je ovo urađeno po nečijoj naredbi kako građani ne bi mogli da se žale na postupanje policije.
Naveli su i da su ove nedelje dobili obaveštenje od unutrašnje kontrole da je tužilaštvu prosleđena njihova prijava povodom dešavanja ispred Skupštine Vojvodine, na protestu održanom u julu ove godine, kada je privatno obezbeđenje primenilo silu protiv građana.

Zahtevaju da se istraži ko su osobe koje su, kako kažu, napale građane, ali i da se razjasni uloga pojedinih policajaca koji su, navodno, dodavali lisice privatnom obezbeđenju. Oni će posebno tražiti i informaciju o tome da li su podnete disciplinske prijave protiv policajaca, jer ih unutrašnja kontrola nije obavestila da li su nešto preduzeli u tom segmentu svog rada.

Podsetimo, pre nekoliko dana je objavljeno da je pokrenuto 14 postupaka protiv građana zbog dešavanja na protestu u julu, kada su građani izražavali nezadovoljstvo zbog usvajanja Generalnog urbanističkog plana. Osim toga, postupanje privatnog obezbeđenja je i dalje u predistražnom postupku.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay