Početna Gradske teme Privredna komora Vojvodine: Skup o razvoju ruralnog turizma

Privredna komora Vojvodine: Skup o razvoju ruralnog turizma

0

U Privrednoj komori Vojvodine u organizaciji Udruženja usluga i poljoprivrede i Dnevnika Poljoprivrednika održan je tematski skup “Aktuelno stanje i mogućnosti razvoja ruralnog turizma”.

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istakao je da je u prva tri meseca 2023. godine, u Vojvodini ukupan broj dolazaka turista povećan za 6,5% međugodišnje. Od ukupnog broja turista 54,6% su bili domaći, a 45,4% strani turisti.

U Vojvodini je u prva tri meseca 2023. godine najposećeniji bio Grad Novi Sad, gde je zabeleženo 40.374 dolazaka turista, što je za 25,4 % više u odnosu na isti period 2022. godine.

Kada govorimo o ruralnom turizmu, u Republici Srbiji je tokom 2022. godine kao delatnost obavljalo 40% više domaćinstava.

Zvanično se ovom vrstom usluge bavi oko 700 gazdinstava.

Jedan od glavnih elemenata ruralnog turizma u Vojvodini su salaši. Pored salaša, Vojvodina nudi i druge oblike ruralnog turizma. Posetioci mogu da istražuju sela i upoznaju se sa tradicionalnim zanatima.

Takođe mogu da posete vinarije i degustiraju vojvođanska vina, koja su poznata širom regiona. Za predstavnike ruralnog turizma veoma je značajna dobra informisanost i pravovremena edukacija, a Privredna komora Vojvodine nastoji da kontinuirano pruža podršku predstavnicima turizma iz seoskih područja.

Neophodno je jačati svest o značaju ove teme u cilju razumevanja šansi i potencijala koje pruža ruralni turizam, i upravo to i jeste cilj ovakvih panel diskusija kroz umrežavanje svih učesnika i nosioca razvoja ruralnog turizma.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam Milan Jarić istakao je da Pokrajinska vlada pruža podršku kroz niz aktuelnih konkursa. Na predstojećem Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu na paviljonu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam biće organizovani tematski skupovi posvećeni razvoju ruralnog turizma.

Vlasnik “Karin salaša” Rale Nićin rekao je da su predstavnicima turističke privrede veoma značajna davanja koja se plasiraju putem konkursa kako bi se ova vrsta turizma unapredila.

“Zajednička promocija je veoma važna i zato su ovakvi skupovi veoma značajni”, ocenio je Nićin.

Učesnici panel diskusije bili su i prof. Igor Stamenković – PMF Novi Sad, Milica Šušnjić – TOV, prof. Boris Kuzman – Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd, Vedrana Dragičević – PKS, Geza Katai – Katai salaš i Nikola Grcić – agencija “Explore”.

Izvor: RTV.rs
Foto: PKV